Εισηγηση στην Κερκυρα σε εκδηλωση για τον Ερημίτη

24 03 2015

erimitis

Εκδήλωση για τον Ερημίτη

Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, 2015 στις 7 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, πραγματοποιούμε εκδήλωση με θέμα:
1521468_541101609366401_3235919231842308687_nΥπεράσπιση της δημόσιας γης και περιουσίας, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, καμία παρέμβαση στο οικοσύστημα του Ερημίτη, όχι στην τσιμεντοποίηση αιγιαλών, δασών και υγροτόπων.
Προσκεκλημένος  Ομιλητής:
Μάκης Κατσαϊτης, μέλος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ερμιονίδας, μέλος επιτροπής Κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και ανοιχτή συζήτηση.
Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι
Συντονιστικό κατά της Εκποίησης
του Ερημίτη
Πρωτοβουλία Ενάντια στην Υποταγή
kassiopi
erimitis_211012_a
erhmiths-kerkyra
Φωτο απο την εκδηλωση και η εισηγηση.
Στο εργατικό κέντρο παρευρεθηκαν και μιλησαν εκπροσωποι κινησεων και πολιτικων χωρων, ο Δημαρχος και η αντι Περιφερειαρχης.
Ερωτησεις και τοποθετησεις εγιναν απο τους περιπου 100 παρισταμενους. Εγκριθηκε ψηφισμα συμπαραστασης στους εξη πολιτες της επιτροπης εναντια στο ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται στην Αργολίδα.

28 Marth2015 1

28 Marth2015 2

Την περασμενη βδομαδα το αρθρο 24 αποσυρθηκε και αντικατασταθηκε απο με τροπολογια στον νομο 4321 με το παρακατω

NOMOΣ ΥΠ_ ΑΡΙΘ. 4321_

NOMOΣ ΥΠ_ ΑΡΙΘ. 4321_Page_05

Η εισηγηση

Aγαπητές φίλες ,φίλοι. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σας και να ανταλλάξουμε πληροφορίες σκέψεις προτάσεις. Να συντονίσουμε τις δράσεις μας, μιας και οι πολιτικές που μας βρίσκουν αντιθέτους είναι κοινές και κάποιες φορές και οι αντίπαλοι είναι οι ίδιοι.
Επιτρέψτε μου να συστηθώ. Με λένε Μάκη Κατσαΐτη, η δουλειά μου είναι μάγειρας εργάζομαι εποχιακά, αυτή τη στιγμή είμαι άνεργος (χωρίς επίδομα ανεργίας λογω της πρόσφατης μνημονιακης νομοθεσίας) έρχομαι από την Ερμιονιδα στην Αργολίδα όπου ζω και δραστηριοποιούμαι πολιτικά τα τελευταία 35 χρόνια, μέλος πολλών συλλογικοτήτων για την κοινωνία και το περιβάλλον. Δεν είμαι μέλος κάποιου κόμματος αν και είμαι πολιτικά στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της Οικολογίας από την νεανική μου ηλικία μέχρι σήμερα .Τέλος είμαι και ιστολόγος εδώ και οκτώ χρόνια μέσα από ένα ιστολογιο που παρεμβαίνει πολιτικά στα τοπικά δρώμενα, με εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά.
Πιστεύω πως η συζήτηση πρέπει να σταθεί σε κάποιες πτυχές του προβλήματος «αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου» αλλά και του όρου «ανάπτυξη» που δεν έχουν αναδειχτεί όσο θα έπρεπε.Οι λεξεις Ιδιωτικοποιήση του δημοσιου, Αναπτυξη, Αξιοποίηση Μεταρυθμίσεις είναι προς ερμηνεία. Σε αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, το ΤΑΙΠΕΔ σαν εργαλείο έρχεται να προσδώσει οικονομική αξία σε αγαθά κατά την γνώμη μου ανεκτίμητα. Και μάλιστα να προχωρήσει σε εκποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας σε ιδιώτες σε μια περίοδο ύφεσης, αποπληθωρισμού πτώσης γενικότερα των λεγόμενων αντικειμενικών αξιών σε τιμές αγοράς. Μιλώντας για οικονομική αξία και μάλιστα με την Μαρξιστική έννοια του όρου αναφερόμαστε στην τιμή πώλησης ενός αγαθού.
Σε μια συγκεκριμένη εποχή και τόπο, αυτό το αγαθό (νερό, γη, ) γίνεται εμπόρευμα μπορεί να αγοραστεί να μεταπωληθεί και να παράξει υπεραξία στους εμπλεκομένους διαχειριστές του.Στην τοποθετηση μου δ΄νε θα ασχοληθώ καθόλου με κρατικές επιχειρήσεις που ηδη δουλεύουν είναι κερδοφόρες (νερό,δρόμους,αεροδρόμια,ΔΕΗ .ΟΤΕ) για τις οποίες νομίζω πως σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαριστούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο ουτε για υποδομές (Ξενία) που επίτηδες αφέθηκαν να υποβαθμιστούν γοια να πουληθούν τζάμπα.
Αναφέρομαι στην γή.Το νερό.Τις παραλίες.

Το Ελληνικό κράτος μας λέει πως υπάρχει μια δημόσια ιδιοκτησία χωρίς εμπορική χρηματική αξία εγκαταλειμμένη, χορταριασμένη, πως υπάρχουν υγρότοποι και δάση παραλίες και νερά που σήμερα δεν εντάσσονται στο χρηματιστήριο αξιών, πως όλα αυτά που είναι ιδιοκτησία όλων των Ελλήνων δεν είναι σημερα εμπόρευμα και πρέπει να γίνουν. Μιας λοιπόν και για παράδειγμα με το PSI και την καταλήστευση των ασφαλιστικών μας εισφορών με τις πολιτικές του μνημονίου, αλλά και γενικότερα τις πολιτικές του κεφαλαίου διαχρονικά, το δημόσιο ταμείο είναι όχι μόνο άδειο αλλά και χρεωμένο σε ξένους πρέπει να βρούμε νέα κεφάλαια εμπορευματοποιώντας δημόσια αγαθά που σήμερα δεν είναι εμπορεύματα.

Να πουλήσουμε αυτά τα αγαθά-εμπορεύματα σε αυτούς ακριβώς που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, το μεγάλο ξένο κεφάλαιο και τους Έλληνες εκπροσώπους του, και αυτοί , μας λένε , στην προσπάθεια τους να βγάλουν υπεραξία από την επένδυση τους, θα φέρουν ζεστό χρήμα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με τους δικούς τους μνημονιακούς νόμους για εργασιακές συνθήκες και μισθούς.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η λεγόμενη ανάπτυξη, η όποια θα φέρει περισσότερα κεφάλαια θέσεις εργασίας και ευημερία για όλους. Αυτό με την σειρά του σημαίνει οι πλεονασματικές χώρες της ΕΕ να έχουν μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαίου, αλλά και η άρχουσα τάξη κάθε ελλειμματικής χώρας όπως η δίκια μας, να γίνει ισχυρότερη σαν μεταπράτης- εκπρόσωπος των ξένων συμφερόντων. Εξ άλλου διαχρονικά, και από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, η άρχουσα τάξη της χώρας μας οικονομική και πολιτική, αυτό το μεταπρατικό ρολό είχε.
Βέβαια υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό τον συλλογισμό. Πως θα έρθει η περιβόητη ευημερία αν χαθούν λογω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης εκείνα ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την ορίζουν;

Αν χαθεί η δυνατότητα να υπάρχουν βιότοποι, ελεύθερες παραλίες, δημόσια υγεία και παιδεία, ποιοτικό πόσιμο νερό στο όποιο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα με το εισόδημα τους , εργασία με ανθρωπινά ωράρια, μισθούς αξιοπρέπειας , συντάξεις που θα αντιστοιχούν στις εισφορές που καταβάλουμε όλη μας την ζωή; Αν η «ανάπτυξη» του τόπου μας καταστρέψει τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακούς οικισμούς;

Η αντίφαση αυτή που για μας είναι κάθε μέρα φανερή, είναι ανύπαρκτη για τους επιδόξους αναπτυξιολαγνους. Γιατί η δικια τους ανάπτυξη, παγκόσμια, χτίζεται στην εξαθλίωση μεγάλου μέρους του λαού της κάθε χωρας που αναπτύσσουν , στην καταστροφή της φύσης , στην εξάντληση των φυσικών πόρων, στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους
ΤΑΙΠΕΔ
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικώτερα στο ΤΑΙΠΕΔ που είναι και το βασικό θέμα της συνάντησης μας.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις 10 Ιανουαρίου 2015 ήρθε στο εργατικό κέντρο Ναύπλιου ο σημερινός πρωθυπουργός κ Τσίπρας και μίλησε στην επιτροπή κάτοικων εναντία στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πάγωσε η αίθουσα όταν σηκώνοντας το δάχτυλο μας είπε Θα ήθελα να σας υποσχεθώ πως με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες εκτάσεις δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση….. αλλά δεν μπορώ…(σιωπή)…για ένα λόγο (και σήκωσε το δάχτυλο ενώ η αίθουσα κρεμόταν παγωμένη και έκπληκτη από τα χείλη του.)γιατί μόλις γίνουμε κυβέρνηση θα πάψη να υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ .Θα το καταργήσουμε αμέσως.

Μάλιστα με παρέμβαση-τοποθέτηση μου αμέσως μετά την ομιλία του, έθιξα το θέμα του υπό εκποίηση υγροτόπου στα Ποτόκια Ερμιόνης στον όποίο σχεδιάζεται ξενοδοχειακή μονάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ . Διατύπωσα την άποψη πως ούτε κρατική ούτε ιδιωτική ανάπτυξη δεν χωρούν στους υγροτόπους . Να μείνουν όπως είναι σταθμοί εδώ και χιλιάδες χρόνια των μεταναστευτικών πουλιών φύλακες του υδροφόρου ορίζοντα καταφύγιο ζωής για ζώα και ερπετά.

Ο κ Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα διευκρινίζοντας πως η παρέμβαση μου αυτή ήταν σημαντική και η μελλοντική κυβέρνηση θα προστάτευε την φύση από τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο όνομα της αειφοριας .
Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ (συστατικός νόμος 3986/1 Ιουλίου 2011) σχεδιάζεται να μεταλλαχτεί αφομοιώνοντας (χωρίς να καταργηθεί ο συστατικός του νομος)και αλλά αγαθά του δημόσιουκαι στην θέση του με το άρθρο 24 επιχειρηθηκε να γεννηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο και χειρότερο ΤΑΙΠΕΔ που γεννά αντιρρήσεις ακόμα και σε μέλη και ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος .
Ένα Ταμείο Δημόσιου Πλούτου στο όποιο θα μπει όλη η δημόσια περιουσία.(*1)με μια σημείωση πως μέρος των εσόδων θα πάει στην κοινωνία αν και όταν ψηφιστεί ένας συμπληρωματικός νόμος που θα το ορίζει. Μάλιστα στην αρχή υπήρχε η διατύπωση περί ενίσχυσης κοινωνικών πολιτικών με τα χρήματα που θα βγουν από την εκποίηση και στην συνεχεία προστέθηκε μια μικρή λεξουλα. ΚΥΡΙΩΣ. Αφήνοντας ανοιχτή την μνημονιακη δέσμευση που γέννησε το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα έσοδα του να πηγαίνουν στην εξόφληση του επαχθούς χρέους.
Στην Ερμιονίδα εχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ 4 εκτάσεις από τις οποίες η μία στα Πηγαδια Σαμπάριζα Θερμησίας εχει ηδη βγεί σε δημοπρασία.

Οι άλλες τρεις είναι στο Σαλάντι

στα Ποτόκια (Αγ Αναργυροι Ερμιόνης )

και η Λιμνοθάλασσα επισης στην Ερμιόνη.

Στην Αργολίδα έχει συσταθεί η Ανοιχτή Συνέλευση Συλλογικοτήτων, Φορέων και Πολιτών Αργολίδας ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει κάνει σειρά ανοικτών συνελεύσεων (η πιο πρόσφατη πριν λίγες μέρες) ενημερωτικές καμπάνιες, συγκεντρώσεις και πορείες, ακτιβιστικές δράσεις και συλλογή υπογραφών καθώς και μια παρέμβαση στις 25 Ιουλίου 2014 σε ένα προς εκποίηση κτήριο στο κέντρο του Ναύπλιου.

Μετά από αυτή τη δράση ασκήθηκαν διώξεις τον περασμένο Οκτωβρη σε 6 από τα μέλη της επιτροπής και σας παρακαλώ να σκεφτείτε αν μπορείτε και εσείς με την σειρά σας όπως και πολλες αλλες συλλογικότητες να εκφράσετε με ένα ψήφισμα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση σας ώστε να αποσυρθεί κάθε δίωξη προς τους συναγωνιστές.
Τις απαράδεκτες διώξεις καταδίκασαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων , ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Περιφερειακη Παραταξη Πελοπόννησος Οικολογικη και η ΕΛΜΕ Αργολίδας:
Μεταρυθμισεις προς ποια κατευθυνση;
Οι ιδιωτικοποισεις του Δημοσιου πλουτου είναι μια από τις μεταρυθμισεις των προγραμματων, των μνημονιων .Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια παρένθεση και θα ακολουθησει η επιστροφή στον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο που προέκυψε και από τους αγώνες των αναπτυγμένων κοινωνιών προηγούμενων δεκαετιών, σε μια κοινωνία δηλαδή που μ όλες τις αδικίες της, οι πολίτες απολάμβαναν πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, ανθρωπινά μεροκάματα, οκτάωρο και σύνταξη. Είναι ακριβώς εκείνος ο καπιταλισμός που η οικονομική του ανάπτυξη μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο και είναι οι απάνθρωπες νέες βάσεις του που σχεδιάζονται σήμερα για τις επόμενες γενιές .
Συζητάμε λοιπόν μια κάποια μετατροπή της δημοσιας ιδιοκτησιας σε εμπόρευμα έστω και με όρους αριστερής διακυβέρνησης προκειμένου να βγουν λεφτά για το κράτος που θα καλύψουν άλλες ανάγκες; Μπαζώνουμε ένα βάλτο, ισοπεδώνουμε ένα δάσος, τα πουλάμε για να κτίσουμε με τα λεφτά καπου αλλου ένα σχολειό η ένα νοσοκομείο και μάλιστα όταν τμήματα του μεγάλου πλούτου φοροαπαλάσσονται;
Η δικιά μου πρόταση είναι όχι.Μπορεί αντιθετα σε μια εγκαταλειμμένη έκταση του Δημόσιου (όπως της απαλλοτριωμένης έκτασης του σχεδιαζόμενου αεροδρόμιου στο Πόρτο Χέλι η το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό ) να γίνουν αθλητικες εγκαταστασεις , θεματικά πάρκα, να παραχωρηθούν για σχολείο και νεκροταφείο που δεν έχει το μέρος ,να αποκτηθεί θέατρο, παράκαμψη του παραλιακού δρόμου και ανάδειξη της παραλίας. Αυτά ομόφωνα εχουν προταθει και ψηφιστεί από το Δημοτικό συμβούλιο και τοπικούς φορεις.Με τέτοιες παρεμβάσεις και το δημόσιο όφελος ενισχύεται και οι γύρω ιδιοκτησίες αποκτούν μεγαλύτερη αξία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων βελτιώνεται. Το να κάνουμε Κυψέλη (η έστω Κηφισιά ) κάθε γωνία δημόσιας ιδιοκτησίας δεν είναι λύση.
Όμως επειδή όλα αυτά ακούγονται κάπως αφηρημένα θέλω να σας παρουσιάσω τι γίνεται αυτή τη στιγμή σε μια περιοχή όπου η ανάπτυξη έχει εισβάλει με όλα της τα όπλα τα τελευταία 45 χρόνια . Αναφέρομαι στην Ερμιονιδα και εσεις μπορείτε να κάνετε τις αναγωγές. Η Ερμιονίδα είναι παρ ολες τις ιδαιτερότητες της μια μικρογραφία της πορείας της χώρας μας.
Η Ερμιονίδα είναι μια επαρχία που η Χούντα επέλεξε σαν τόπο προς τουριστική ανάπτυξη. Θα ήταν ένας από τους πυλώνες στην Πελοπόννησο όπως η Κέρκυρα η Ρόδος η Κρήτη.

1.Σχεδίαστηκε αεροδρόμιο έκτασης χιλίων στρεμμάτων ο χώρος της λεγόμενης ΔΕΠΟΣ σκουπιδότοπος και οικισμός Ρομα σήμερα ,( είναι προς ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ με σχέδια να χτισθούν πολυτελείς κατοικίες)και δάνεισε υμετέρους για να χτισθούν 19 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες την δεκαετία του 1970 δυναμικότητας περίπου επτά χιλιάδων κλινών.(*3)
2.Στο πλάι αυτού του σχεδιασμού και μιας και η περιοχή είναι 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα η γή αγοράστηκε από μεγαλοεργολάβους γής, κόπηκε σε οικόπεδα των 500 τετραγωνικών και πουλήθηκε με δοσεις τις δεκαετίες του 1970-1990 σε χιλιάδες εργαζόμενους που ζούσαν στην Αθήνα. Αυτός ήταν ο δεύτερος πυλώνας της τοπικής οικονομίας η οικιστική ανάπτυξη αυθαίρετων παραθεριστικών κατοικιών.

Για να χτισθούν τα αυθαίρετα αυτής της περιόδου, ηταν απαραίτητο ένα μεγάλο στρώμα εργολάβων μικρών και μεγάλων, ντόπιοι (και ξένοι αργότερα) οικοδόμοι, καταστήματα
εργαλείων, ξυλουργεία, σιδεράδικα.Η πώληση της γης (ακόμα και της άγονης)σε όλο και μεγαλύτερες τιμές γέννησε μια φούσκα καταθέσεων για καποιους ντόπιους που με τη σειρά της γέμισε τους δρόμους ακριβά αυτοκίνητα και επιχειρήσεις υπηρεσιών , καφετέριες εστιατόρια και μαγαζιά ρούχων.
Να σημειωθεί πως όλο αυτό το σχέδιο ταχύτατης οικοδόμησης ,δεν είχε υποδομές. Δρόμους, διαχείριση των απορριμμάτων, βιολογικούς καθαρισμούς, νερό για να πίνουμε και για εμπορική χρήση. Χτίζαμε πάνω στην άμμο όλο και ψηλότερα κτήρια μεχρι που το συστημα κατέρευσε.Σε όλα τα επίπεδα.Εδω και χρόνια τα απορρίμματα

γεμίζουν την επαρχία και αποδέκτης δεν υπάρχει, το νερο στις βρυσες είναι θαλασσα,το αποχετευτικο δικτυο ολο φτιαχνεται και ποτε δεν τελειωνει.
Έτσι λοιπόν η Ερμιονιδα για 20 χρόνια έζησε
1.με τους μισθούς των ξενοδοχοϋπάλληλων (σε συνεχή πτώση από το 1990 και μετά)
2.την πώληση γης και την οικοδομή και λίγο συμπλήρωμα από την πώληση ελαιολάδου (παράνομη χωρίς φορολόγηση με το δοχείο μιας και όλοι σχεδόν έχουν τις δικές τους ελιές) .

Κτίστηκαν σπίτια φτιάχτηκε μια νέου τύπου μεσαία τάξη βαθιά συντηρητική που επεδείκνυε σπάταλα τον πρόσφατα και άκοπα αποκτημένο πλούτο της, ψήφιζε τα δυο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, μπάζωνε υγροτόπους και έκλεινε ακτές για να αυξήσει τα εισοδήματά της.
Εκείνη την εποχή όμως και κυρίως μετά τα μέσα του 1990 δυο νέοι παράγοντες εκαναν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή διαφοροποιωντας το μοντελλο της τοπικης οικονομιας και τις επιπτωσεις του στην καθημερινότητα.
Ολιγαρχες και εξωχώριες

Δίπλα στους παλιούς ολιγάρχες ( όπως ο Κυριακού στον Αγ Αιμιλιανό) που αγόρασαν και μπαζωσαν, έκλεισαν, δέκα χρόνια πριν, τις καλύτερες παραλίες της περιοχής, εμφανίστηκαν δεκάδες άλλοι ντόπιοι και ξένοι εφοπλιστές και βασιλιάδες, μέτοχοι πολυεθνικών και πρόσωπα που απασχολούν τις κοσμικές στήλες. Αυτοί αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής (σε ψηλότερες τιμές από παλιά είναι αλήθεια) δίνοντας μια νέα ώθηση στους ντόπιους νεόπλουτους αλλά και τους ασχολούμενους με την οικοδομή εργαζόμενους με τις υπερπολυτελείς βίλλες τους. Όμως σιγά αγόραζαν όχι οι ίδιοι αλλά μέσω εξωχωριων εταιρειών κάνοντας ντόπιους ψαράδες και αγρότες να φαίνονται σαν ιδιοκτήτες πολυεθνικών και αναδεικνύοντας το Κρανίδι Ερμιονίδας στην πρωτεύουσα των 180 εξωχωριων. Που είχαν την φορολογική τους έδρα κάπου στο χρηματιστικό διάστημα αλλά τις βίλλες στην παραλία μπροστά στο σπίτι μας.

Αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές για χιλιόμετρα με τους ψηλούς φράχτες τους φύλακες (ντόπιους κυρίως) και τις ιδιοκτησίες τους. Έτσι οι κάτοικοι, η τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία, κατάλαβαν πως έπρεπε πλέον να στριμώχνονται σε όλο και λιγότερες
παραλίες. Ειχαν λεφτα και αυτοκίνητο αλλα δεν ειχαν την παραλία που οι πρόγονοι τους πήγαιναν με το γαιδούρι για μπάνιο.
Αλλαγες στην τουριστικη οργανωση.Ενοικιαζομενα δωματια
Επίσης κτίστηκαν πολλά ενοικιαζόμενα και μικρές μονάδες που αντικαθιστούσαν σιγά σιγά τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις επιλογές των πρακτορείων. Και η Ερμιονιδα όπως όλη η Ελλάδα έμπαινε σιγά σιγά στην επομένη φάση της λεγόμενης φούσκας της ανάπτυξης που όπως φαίνεται καθόλου αειφόρα δεν ήταν.
Εργασιακά στην Οικοδομή και μικρομεσαιες επιχειρήσεις υπηρεσιών.
Η σχεδιασμένη από το κεφάλαιο μετάλλαξη της εργατικής τάξης μέσα από την άναρχη είσοδο μεταναστών την δεκαετία του 1990 που δούλευαν χωρις δικαιώματα , χτύπησε τα μεροκάματα και τις ασφαλιστικές εισφορές του συνόλου της εργατικής τάξης και κυρίως των χειρωνακτών εργατών. Οι Έλληνες σιγά σιγά άρχισαν να φεύγουν από τις βαριές εργατικές δουλειές μιας και τα άθλια πλέον μεροκάματα φάνταζαν απαράδεκτα σε σχέση με αυτό που υπήρχε λίγο πριν. Προτίμησαν όσοι δεν έγιναν μικροεργολαβοι στην οικοδομή προσλαμβάνοντας στα συνεργεία τους αλλοδαπούς εργάτες , να ανοίξουν δικές τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις (με λίγη βοήθεια από ανασφάλιστους μετανάστες πάντα) για να επιβιωσουν. Και αυτό έγινε φυσικά με τραπεζικό δανεισμό. Με φτηνό τραπεζικό δανεισμό τότε. Στόχος τους ήταν κυρίως η προσέλκυση πελατών από τους παραθεριστές Έλληνες και ξένους και κύριοι τομείς ο τουρισμός επισιτισμος. Ακομα η παροχή υπηρεσιών σε εκείνους που ακόμα είχαν τις τσέπες γεμάτες από την πώληση γης που αυτοί κληρονόμησαν αλλα δεν θα αφήσουν στα παιδιά τους.
Εργασιακά στον τουρισμό

Τέλος αλλαγές στον τουριστικό σχεδιασμό από τις πολυεθνικές εταιρίες έριξαν τα μεροκάματα αλλά και τον χρόνο που τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν. Μάλιστα η Ερμιονίδα μη διαθέτοντας αεροδρόμιο όπως άλλες περιοχές της χώρας (λογω εγγύτητας με το Ελευθέριος Βενιζέλος των Γερμανών και τις σχετικές ρήτρες ) είχε υψηλότερο κόστος μεταφοράς ανά τουριστική Κεφαλή από την Αθήνα μέχρι το ξενοδοχείο και άρα έμεινε πίσω σαν τουριστικός προορισμός. Οι μεγάλες της μονάδες έκλειναν η μια μετά την άλλη και όσες έμειναν ανοιχτές λειτουργούν πλέον Ιούλιο Αυγουστο.*3
Βύθιση της οικονομίας

Μιας και η χώρα μας δεχόταν την εισαγόμενη οικονομική κρίση από το κραχ του 2008 στις ΗΠΑ οι τράπεζες σταμάτησαν το φτηνό ζεστό χρήμα και άρα η οικοδομή έκοψε. Παρασύροντας στην πτώση της και όλα τα επαγγέλματα που είχαν δεθεί μαζί της. Και ήταν πολλά. Και μεσαία πιο ευκατάστατα στρώματα εκτός από τους εργάτες έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και τις επενδύσεις τους πολύ γρήγορα
Σήμερα
Σε αυτό το τοπίο της κατάρρευσης εισβάλει μια μεγάλη πολυεθνική η Πυξίδα του Νου που με επενδύσεις κεφαλαίων από μεγάλα fund, βγάζει κέρδη παγκόσμια αλλά και Πανελλαδικά όχι μόνο από κτήρια που χτίζει αλλά και από τον τζίρο των μετοχών της με βάση αυτές τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου. Σε κάθε περίπτωση αυτού του είδους οι επενδύσεις στηρίζονται σε δανειακές εισφορές τραπεζών (τραπεζών ενισχυμένων με δημόσιο χρήμα μην το ξεχνάμε )και χαριστικές πρακτικές του κράτους όπως το Νομοσχέδιο Σουφλιά η οι νόμοι Φαστ Τρακ και Ειδικής Οικονομικής Ζώνης που ανοίγουν παράθυρα παραβίασης στην περιβαλλοντική νομοθεσία το εργατικό δίκαιο και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Αλλά ακόμα και ότι απομένει από την νομοθεσία παραβιάζεται με την απειλή πως θα φύγουν οι επενδυτές θα χαθούν θέσεις εργασίας

Η εταιρία ζητά μονάδα αφαλάτωσης (που θα διοχετεύει την αλμολάσπη της στον κλειστό κόλπο του Σαλάντι), ζητά μεταφορά από το Αργος του νερού του ποταμού Αναβαλου ( για να ποτίζει το γκαζόν του γκόλφ 18 οπών), ζητά Μαρίνα (που θα φτιάξει το χρεωμένο Ελληνικό κράτος μέσα στο κλειστό κόλπο του Πόρτο Χελιού

απέναντι από μια από τις μονάδες της), σχεδιάζει και τρίτη ξενοδοχειακή μονάδα τη στιγμή που δεν καταβάλει στον Δήμο τις εισφορές που ο νομός ορίζει, πληρώνει μνημονικούς μισθούς στους εργαζόμενους για δωμάτια που πουλά πάνω από 1000 ευρώ την βραδιά.

Την ιδία στιγμή με δωρεές προς την κοινωνία και σπατάλη διαφημιστικού χρήματος, χτιζει ένα προφίλ τσιφλικά και όποιος αμφισβητεί τα έργα της και τις επιπτώσεις τους στον τόπο είναι περίπου περιθωριακός
Προς την άλλη άκρη του Δήμου Ερμιονιδας στην Θερμησία, εχουμε τρείς επενδύσεις απέναντι από την Ύδρα.Ο γνωστός εφοπλιστής Ρέστης αγόρασε και έκλεισε για πέντε χρόνια μεγάλη μονάδα(Πόρτο Ύδρα) .Μια πολυεθνική (Μπαρτσελο)υπενοικιάζει άλλη μονάδα( Ύδρα Μπητς)και απασχολει στο παρελθον 100 Ρουμανους εργαζομενους με μισθους Ρουμανιας ,ενώ απολυει τον Ιουνιο Ελληνες εργαζομενους για να προσλαβει πρακτικαριους με 180 ευρω.Τέλος χρυσοβουλα της εκκλησιας(*4) αλλάζουν χέρια με επενδυτικά κεφάλαια για 23 χιλιάδες στρέμματα στο Μετοχι , λιμάνια, σχεδιάζονται και όλοι ξαφνιαζόμαστε πως σε περίοδο κρίσης τόσο πολύ χρήμα κυκλοφορεί στην περιοχή μας.
Αυτού του τύπου οι επενδύσεις σε εποχή παγκόσμιας ύφεσης γίνονται στην βάση της χρηματιστηριακής φούσκας των ΗΠΑ και της Γουόλ Στριτ που μας οδήγησε στο κραχ του 2008. Φαίνεται πως κάποιοι δεν βάζουν μυαλό.
Ποιες εργασιακές θέσεις όμως και ποιο όφελος για τις τοπικές κοινωνίες; Όλη αυτή η προπαγάνδα υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ (εμπλουτισμένου πιθανά από την σημερινή κυβέρνηση με το σύνολο του Δημόσιου πλούτου)πως θα υπάρχουν θέσεις εργασίας θα δουλέψουν οι τοπικές επιχειρήσεις «από τα ψίχουλα του τραπεζιού τους κάτι θα μείνει και για μας» είναι ιδεολόγημα χωρίς αντίκρισμα.
Εργολάβοι που αναλαμβάνουν μέρος των υπηρεσιών της μονάδας (όπως της καθαριότητας των εξωτερικών χώρων με 700 ευρώ αμοιβη στους εργαζόμενους από τις δώδεκα το βράδυ έως τις εφτα το πρωί)μισθοί των 500 ευρώ για τρίμηνη και τετράμηνη εργασία παντελής έλλειψη εργασιακών και εργατικών δικαιωμάτων καθεστώς φόβου και έλλειψης συνδικαλισμού , ελάχιστα επιδόματα ανεργίας για ελάχιστους μήνες, διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου άνθρωποι καλούνται να επιβιώσουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από πέντε χιλιάδες ευρώ δηλαδή 13.5 ευρώ την ημέρα.Και μην μου πείτε «από το ολότελα καλυτέρα» γιατί αυτό είναι το ολότελα. Έτσι θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας έτσι θα κάνουν δικές τους οικογένειες;
Εδώ γεννιέται ένα ερώτημα Αν το ξενοδοχείο ήταν κρατικό θα ήμασταν υπέρ της επένδυσης; Αν ο μισθός ήταν 1200 ευρώ η και περισσότερα θα θέλαμε γήπεδα γκολφ και μονάδες αφαλάτωσης, καταστροφή υγροτόπων και εξαφάνιση της χλωρίδας και πανίδας προστατευόμενων περιοχών;
Αν το ξενοδοχείο ήταν κρατικό Θα θέλαμε αυτού του είδους την «ανάπτυξη»με ημερομηνία λήξης:
1.Είναι αειφόρα και σε όφελος των σημερινών κάτοικων της χώρας αλλά και των παιδιών μας; Εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και διατήρηση προαιώνιας φυσικής ομορφιάς;
2. Θα ξεπερνούσαμε τον φαύλο κύκλο να ανεβαίνουν τα εκατομμύρια κεφάλια των επισκεπτών σε μια χώρα χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων δρόμους και βιολογικούς καθαρισμούς, σε μια χώρα χωρίς υποδομές υγείας και χωρίς πόσιμο νερό;
3.Ακόμα μήπως τα μεροκάματα πέφτουν ακριβώς επειδή ο μαζικός τουρισμός χαμηλού κόστους απαιτεί να πουληθούν τα κρατικά αεροδρόμια μας στους Γερμανούς και τις πολυεθνικές τους, να χρεωθεί το Ελληνικό κράτος για να φτιάξει υποδομές που θα παραχωρήσει μετά στο ιδιωτικό κεφαλαίο προς εκμετάλλευση;
Είναι μονόδρομος αυτή η οικονομία που οδηγει σε αλεπάλληλες κλιμακούμενες κρίσεις; Μπορεί να υπαρχει άλλος δρόμος;
Αν ο τουρισμός έφευγε από τα χέρια μεγαλο εφοπλιστών και τραπεζιτών (εκπρόσωπων στην χώρα πολυεθνικών) πως θα γεμίζαμε τα ξενοδοχεία μας; Πως θα αντιστεκόμασταν στις οικονομικές πιέσεις των πολυεθνικών του τουρισμού που διακινούν εκατομμύρια ανθρώπων- εμπορεύματα , που είναι οργανικά ενταγμένες σε fund, σε εκδοτικά, τραπεζικά συγκροτήματα, ελέγχουν αεροπορικές εταιρίες και κυβερνήσεις κάποτε . Εταιριών που αν θέλουν γεμίζουν τα χιλιάρια εργοστάσια –ξενοδοχεία και αν δεν θέλουν στέλνουν για ένα δυο χρόνια τον κόσμο σε γειτονικές χώρες μέχρι να γονατίσουμε στις οικονομικές τους απαιτήσεις κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι.
Η Ελλάδα έχει επενδύσει μεγάλο κομμάτι εθνικού πλούτου στην βιομηχανία του τουρισμού. Έχουμε τα μέσα παράγωγης (κτήρια και εργαλεία) έχουμε την γη και τις εγκαταστάσεις έχουμε εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης σε όλο το κύκλωμα.

Πως θα μπορούσαμε να πουλησουμε το προϊόν μας παρακάμπτοντας το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα των εταιριών που πιέζουν για όλο και χαμηλότερες τιμές τους εργοδότες και αυτοί με την σειρά τους μετακυλύουν το κόστος στους εργαζόμενους και στο κράτος; Να λειτουργήσουμε μια τουριστικη βιομηχανία σε οφελος των πολλών με προστασία της φύσης;
Πρώτα από όλα με αποανάπτυξη. Σταμάτημα κάθε νέας επένδυσης δίπλα σε παλιότερες που καταρρέουν. Να δούμε πως θα αυξήσουμε ποιοτικά το υπάρχον προσφερόμενο προϊόν που σημαίνει διατήρηση περιοχών μεγάλου φυσικού κάλλους παραδοσιακών οικισμών των υποδομών που υποστηρίζουν τις διακοπές των επισκεπτών μας.

Διάχυση του εισοδήματος στην κοινωνία. Οι κοινωνιες να είναι συμμετοχες στα κέρδη που σημερα κατακρατα το 1%.
Όχι στις μονάδες all inclusive με τα χαμηλά μεροκάματα που δεν αφήνουν τίποτα σε κράτος και τοπικές κοινωνίες .
Αλλά ούτε και στην άλλη οψη του ιδιου νομίσματος στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που κάνουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό ψευτο ιδιοκτήτες διαχειριστες δηθεν της περιουσιας τους αλλα στην πραγματικοτητα εργάτες με μπλοκάκι, «επενδυτές» σκλάβους στις τιμές που προσφέρουν οι εταιριες στην κρατικη φορολόγηση των μονάδων τους και στον τραπεζικό δανεισμό. Το θέμα είναι να φύγουμε από την θηλεια των μεγάλων εταιριών και των εκβιασμων τους.

Το θέμα είναι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι σε μεγάλες μονάδες η και συνεταιρισμένοι ιδιοκτήτες μικρών ενοικιαζομένων δωματίων να προσεγγίσουν τους πελάτες του παγκοσμίου χωριού χωρίς την διαμεσολάβηση των εταιριών. Και εκεί πράγματι το κράτος με τις δικές του αεροπορικές εταιρίες και τσάρτερ με τα δικά του αεροδρόμια να ενισχύσει αυτές τις προσπαθειες. Για την ώρα κινούμαστε –βυθιζομαστε στην αντίθετη κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ
Παραπομπές

 

*1 ΑΡΘΡΟ 24 – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ / ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΗΣ «ΕΤΑΔ Α.Ε.»που δεν περασε απο την Βουλη και αποσυρθηκε

  1. α. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» που συστάθηκε με το άρ. 16 του ν. 4146/2013 (Α’ 90) τίθεται σε εκκαθάριση και καταργείται.
    β. Το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και των κατά περίπτωση αρμοδίων Υπουργών, επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν.
    2. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α 1162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει,απορροφάταιαπό το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.).
    3. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται τα επιμέρους θέματα και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου.

Διώξεις εναντίον διαδηλωτών κατά του ΤΑΙΠΕΔ στο Ναύπλιο

Posted on 30 Οκτωβρίου, 2014 10:28

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η αστυνομία καλεί μέλη της “Ανοιχτής Συνέλευσης Συλλογικοτήτων, Φορέων και Πολιτών Αργολίδας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ακινήτων του δημοσίου”, που στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων της αλλά και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για απένταξη όλων των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, συμμετείχαν σε κινητοποίηση στο Μεγάλο Δρόμο μπροστά στο υπό εκποίηση κτήριο ΠΛΙ, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Πρόκειται για μια συνειδητή και ολοένα αυξανόμενη προσπάθεια ενοχοποίησης, ποινικοποίησης και τελικά απαγόρευσης κάθε είδους κοινωνικών αγώνων, κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων.

Εδώ και αρκετούς μήνες η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου κινητοποιείται ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που επιχειρείται στην χώρα από την Κυβέρνηση και την Τρόικα μέσω του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Φορείς, συλλογικότητες και πολίτες της Αργολίδας με μια σειρά λαϊκών συνελεύσεων, ψηφισμάτων, κινητοποιήσεων και δράσεων το διάστημα αυτό κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και δήλωσαν την αγωνιστική τους διάθεση να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού που καθημερινά συρρικνώνονται αυθαίρετα από την Κυβέρνηση και την Τρόικα στο όνομα της οικονομικής κρίσης που πατάει στην εξαθλίωση των πολλών για να διασφαλίσει τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.

Ως “Ανοιχτή Συνέλευση” δηλώνουμε ότι στο πρόσωπο των μελών μας που κλήθηκαν για εξηγήσεις, διώκεται ολόκληρη η τοπική κοινωνία που αντιδρά. Καλούμε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες, να πάρουν θέση απέναντι σε αυτές τις αυταρχικές μεθοδεύσεις που επιχειρούν σήμερα να κάμψουν τις τοπικές αντιστάσεις και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι ξεκάθαρο στη συνείδηση όλων μας ότι θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τον αγώνα να μην πουληθεί ούτε σπιθαμή δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ομάδα Τύπου

*3

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ   ΜΟΝΑΔΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Συνολο 19   μεγαλες μοναδες 3630 7500  Τα 3000 κρεβατια μειον
ΠΟΡΤΟ ΥΔΡΑ 279 550 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΥΔΡΑ ΜΠΗΤΣ 272 516 ΕΚΛΕΙΣΕ   ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ
ΛΕΝΑ ΜΑΡΥ   nouvelle frontieres 250 500 Προς   Πωληση
ΚΟΣΤΑ   ΠΕΡΛΑ 3* 191 450 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ
Club   Ermioni (ΑΚΟΥΑΡΙΟΥΣ)   3* 350 750 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ λιγους Μηνες
ΓΑΛΑΞΙΑΣ   3* 171 400 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ λιγους Μηνες
ΧΑΠΥ ΜΑΓΚ 83 160 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΛΙΝΤΟ 40 80 ΚΛΕΙΣΤΟ   2010
ΚΑΠ ΝΤ ΟΡ   3* 165 400 Θα ανοιξει   2/7
ΓΙΟΥΛΥ 3* 163 310 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ
ΝΟΤΙΚΑ 164 300 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΑΚΣ 214 450 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΧΙΝΙΤΣΑ 216 450 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ λιγους Μηνες
ΣΑΛΑΝΤΙ Β   ΚΑΤ 404 776 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ
ΑΛΚΥΩΝ 3* 89 200 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ λιγους Μηνες
ΚΟΣΜΟΣ 150 350 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ λιγους Μηνες
ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑ 244 460 ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ
ΑΠΟΛΛΩΝ 165 320 ΔΕΝ   ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ
ΑΜΑΝ (μελλοντικα και 36 επαυλεις11 βιλες) 38 σουιτες ΝΕΟ Πολυτελες

*4 http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6019846

ΘΕΡΜΗΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Σκανδαλώδης εμπορευματοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τμήμα της έκτασης στη Θερμησία Ερμιονίδας που θέλει να εκποιήσει η εκκλησία

Την εμπορευματοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων γης σε βάρος της δημόσιας – λαϊκής περιουσίας καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στην Ερώτηση, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

«Με την παρούσα Ερώτησή μας επανερχόμαστε για τέταρτη φορά στις σκανδαλώδεις “επιχειρηματικές δραστηριότητες” που αναπτύσσουν, σε βάρος της δημόσιας – λαϊκής περιουσίας, σε συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο “ApolloCapitalGroup”, οι εκπρόσωποι του “Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου”, της Μητρόπολης Υδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας. Οι πιο πάνω εκπρόσωποι, επικαλούμενοι διάφορα έγγραφα Τούρκων σουλτάνων, χωρίς νομική εγκυρότητα και ισχύ που δεν προκύπτει καν ότι αφορούν τη συγκεκριμένη έκταση, ισχυρίζονται ότι ο Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, της Μητρόπολης Υδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας έχει στην κυριότητά του έκταση 32.148 στρεμμάτων στη θέση Θερμησία Ερμιονίδας, η οποία ορίζεται από κορυφογραμμές βουνών, οροπέδια και εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα. Η έκταση αυτή διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, βουνά, δάση και δασώδεις εκτάσεις, δημόσιους δρόμους (όπως η επαρχιακή οδός Ερμιονίδας – Γαλατά), αποβάθρες, ακόμη και τον αιγιαλό.

Με την υπ’ αριθ. 2/30-11-07 Διακήρυξη Εκμίσθωσης με ανοικτή “πλειοδοτική δημοπρασία επενδύσεως διά συνδυασμού μακροχρονίου μισθώσεως με πρόβλεψη πωλήσεως μέρους αυτού”, που πραγματοποιήθηκε στις 6-4-2008, ο πιο πάνω Ναός (με την έγκριση βέβαια της άνω Μητρόπολης, η οποία προφανώς κινεί την διαδικασία) δημοπράτησε τμήμα της πιο πάνω έκτασης 23.000 στρεμμάτων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δάση, βουνά, λίμνη, ποταμοί, ρέματα και αιγιαλός.

Τιμή εκκίνησης για τη μίσθωση της πιο πάνω έκτασης ορίστηκε με την πιο πάνω διακήρυξη εκμίσθωσης, για το πρώτο μισθωτικό έτος, το ποσό των 3,50 ευρώ ανά στρέμμα και συνολικά το ποσό των 80.500 ευρώ. Στη δημοπρασία της 6-4-2008 πλειοδότησε η εταιρεία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ ΑΕ”, που προσέφερε τελικό ποσό 150.2014,25 ευρώ. Ομως, την επομένη εμφανίσθηκε άλλη εταιρεία, η “TRINITY ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” που προσέφερε μίσθωμα 10% περισσότερο, 165.224,67 ευρώ και ακολούθησε επαναληπτική δημοπρασία στις 13-4-2008. Κατά περίεργο τρόπο στην επαναληπτική δημοπρασία εμφανίστηκε η εταιρεία “HydraMareDΑ.Ε.”, του ομίλου ApolloCapitalGroup, που προσέφερε σχεδόν ένα εκατομμύριο (999.946,60) ευρώ! Ετσι, καταρτίστηκε μεταξύ του ναού και της παραπάνω εταιρείας η από 2-6-2008 Σύμβαση Μίσθωσης της πιο πάνω έκτασης για χρονικό διάστημα 30 ετών με πρόβλεψη παράτασής της για άλλα 30 χρόνια, συνολικά δηλαδή για 60 χρόνια.

Στην ίδια πιο πάνω Διακήρυξη προς δημοπράτηση περιλαμβάνεται και πρόβλεψη πωλήσεως επιπλέον έκτασης παραθαλάσσιου “φιλέτου” 109 στρεμμάτων (η οποία κατά την απόλυτη κρίση του Ναού μπορεί να αυξηθεί μέχρι 1.000 στρέμματα), νοτίως της επαρχιακής οδού Ερμιονίδας – Γαλατά εκτεινόμενη μέχρι τη θάλασσα. Για την εκποίηση του τμήματος αυτού, το οποίο σημειωτέον είναι μισθωμένο με βάση την παραπάνω δημοπράτηση στην “HydraMareDΑ.Ε.”, ο Ναός προχώρησε σε Δημοπρασία Εκποίησης, στις 7-2-2010, με την από 23-11-2009 Διακήρυξή του, με την οποία όρισε ελάχιστο τίμημα της πώλησης το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αγοραστής θα αναλάβει και τη διαμόρφωση του λιμένα που περιλαμβάνεται στην παραπάνω έκταση και θα έχει δικαίωμα ανοικοδόμησης στην πωλούμενη έκταση.

Επειτα από την από 18-2-2010 Αίτηση της εταιρείας “HydraMareDΑ.Ε.”, συμφωνήθηκε με τον Ναό να περιοριστεί η έκταση της μίσθωσης από τα 23.000 σε έκταση εμβαδού στα 2.764,885,84 στρέμματα και να περιοριστεί και το ετήσιο μίσθωμα στο ποσό των 122.088,88 ευρώ. Ετσι, με προφανή καταστρατήγηση του νόμου, χωρίς δημοπρασία, το εξωπραγματικό μίσθωμα του ενός εκατομμυρίου κατέληξε τελικά σε 122.000 ευρώ, κατώτερο δηλαδή από αυτό που είχε προσφερθεί στην πρώτη δημοπρασία της 6-4-2008.

Με το από 1-2-2010 Συμφωνητικό ο ναός εκχώρησε στη μισθώτρια εταιρεία όλα τα μισθωτικά δικαιώματά του (και το δικαίωμα είσπραξης μισθώματος) από τις μισθώσεις διαφόρων εκτάσεων σε 27 καλλιεργητές της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μικροί αγρότες, ενώ το σύνολο των μισθωμάτων που κατέβαλαν στο Ναό και τώρα στην “HydraMareDΑ.Ε.” ανέρχεται σε 36.097,51 ευρώ. Ταυτόχρονα, με το από 1-2-2010 συμφωνητικό ο Ναός μίσθωσε στην “HydraMareDΑ.Ε.” τις παραπάνω εκτάσεις που μέχρι τώρα μισθώνουν οι πιο πάνω 27 καλλιεργητές, με την αίρεση της λύσης των μισθώσεων αυτών με τους μέχρι τώρα μισθωτές – καλλιεργητές τους. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του “Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου” και η πιο πάνω εταιρεία κατήγγειλαν όλες τις πιο πάνω μισθώσεις, χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα (μη καταβολή μισθωμάτων, κακή χρήση, λήξη του χρόνου μίσθωσης), έτσι ώστε να διώξουν τους καλλιεργητές και οι εκτάσεις αυτές να περιέλθουν στα χέρια της εταιρείας.

Οι προκλητικές “μπίζνες” που έχουν στήσει οι εκπρόσωποι του “Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου” και της Μητρόπολης Υδρας, πάνω στη δημόσια περιουσία – “φιλέτο” που εκτείνεται από τον αιγιαλό μέχρι τις παρυφές των βουνών απέναντι από την Υδρα, αποτελούν σοβαρό σκάνδαλο καταπάτησης και εμπορευματοποίησης απέραντης έκτασης, αιγιαλού, ποταμιών, δασών, λιμνών, βουνών, που αποτελούν λαϊκή περιουσία. Οι “ιερές μπίζνες” του “Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου” και της Μητρόπολης Υδρας, των εκπροσώπων και μονοπωλιακού ομίλου πραγματοποιούνται με την κάλυψη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της σημερινής του ΠΑΣΟΚ που συστηματικά αρνήθηκαν και αρνούνται να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία, η οποία αντί να χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αγροτική, γενικότερα την οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής μετατρέπεται σε χρυσωρυχείο κερδών για το κεφάλαιο και την εκκλησία. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σκόπιμα, προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, αρνούνται να πάρουν μέτρα για την κατοχύρωση και την προστασία της, με ψεύτικα και ανυπόστατα προσχήματα, δήθεν λόγω έλλειψης προσωπικού στην Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και Επερωτήσεις του ΚΚΕ, αγροτών, κατοίκων και φορέων της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν προσφύγει στην Εισαγγελία Ναυπλίου.

Υστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει το Ελληνικό Δημόσιο για να αποτρέψει την καταπάτηση από τους εκπροσώπους του “Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου” και την “HydraMareDΑ.Ε.” της τεράστιας αυτής δημόσιας έκτασης, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σ’ αυτή, να αποκτήσει την κατοχή της και να εξασφαλίσει τη δημόσια χρήση της και να περιέλθει αυτή στην κατοχή του Δημοσίου;

Θεωρούν έγκυρη την παραπάνω εκμίσθωση δημόσιας έκτασης, δασών, βουνών και δασικών εκτάσεων και μάλιστα για 60 χρόνια;

Θεωρούν τη διαδικασία με την οποία εκμισθώθηκε η έκταση αυτή σύμφωνη με το νόμο;

Προτίθενται να προβούν σε έρευνα για τις συνθήκες και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες παραχωρήθηκε η έκταση αυτή στους ιδιώτες επιχειρηματίες;

Σε τι μέτρα πρόκειται να προβούν ώστε να προστατευθούν οι φτωχοί καλλιεργητές, αγρότες και κτηνοτρόφοι που διώκονται από τη γη που καλλιεργούν επί δεκαετίες;

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να προστατεύσουν τα βουνά, τις λίμνες, τα δάση, δασώδεις εκτάσεις, δημόσιες οδούς, ακόμη και πράγματα εκτός συναλλαγής, όπως ο αιγιαλός, που περιλαμβάνονται στην παραπάνω έκταση;».

 

 

 


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: