Συγκεντρωτικα Φεβρουαριος 2008 μεχρι Αυγουστος 2009

17 08 2009

agemilianos.jpgΑνάπτυξη στην Ερμιονίδα και γήπεδο Γκόλφ
Αεροδρόμιο-Γήπεδο γκόλφ

Γύρω απ αυτούς τους αλληλοκαλυπόμενους άξονες οργανώθηκε το αναπτυξιακό όραμα της επαρχίας.Οι νεόπλουτοι, από το εμπόριο γης και κατοικίας κάτοικοι της Ερμιονίδας θελαν να έχουν πλούσιους γείτονες.εφοπλιστές, πρώην βασιλείς, και διεθνές κεφάλαιο.

 

Η φωτογραφία ειναι  του μεγάλου τοπικού φωτογράφου κ.Στέφου Αλεξανδρίδη με πολύ εκτίμηση στην προσφορά του για την διάσωση της ιστορίας του τόπου μέσα απο τις φωτογραφίες του

 

Μήπως για να ψωνίζουν αυτοί οι γείτονες στο σούπερ μάρκετ, η να τρώνε στην ταβέρνα τους;Όχι βέβαια.

Οι κάτοικοι της Ερμιονίδας θέλουν να πουλήσουν την γη και μετά να κάθονται, αυτοί και τα παιδιά τους, σε μια άδεια καφετέρια, προέκταση του σαλονιού τους..

Πόσο βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που στηρίζεται στην οικοδομή, την αγοροπωλησία γης (και ότι έχει σχέση με την οικοδομή), απ την μια, την εστίαση και την κατανάλωση αυτοκινήτων, ειδών ένδυσης, και κινητών τηλεφώνων απ την άλλη!

Κι όμως αυτή η στρεβλή ανάπτυξη έχει γεμίσει τις τσέπες και τα υποκαταστήματα τραπεζών στο Κρανίδι.

Είναι βιώσιμη ανάπτυξη αυτή ,και ποιο είναι το μέλλον της;

Πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής, οι φυσικοί πόροι, η τοπική κουλτούρα από αυτή την συγκεκριμένη ανάπτυξη και πολύ περισσότερο, πόσο βιώσιμη είναι αυτή η φούσκα.Μήπως επιφυλάσσει κρίση τύπου χρηματιστηρίου.Μην ξεχνάμε το εύκολα αποκτημένο χρήμα χάνεται και εύκολα.

Αεροδρόμιο.

Εδώ και σαράντα χρόνια η περιοχή της Ερμιονίδας και ειδικότερα του Κρανιδίου επιλέχθηκε, από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την ενίσχυση της χούντας, να αναπτυχθεί με δύο τρόπους.

Α.Τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που θα γέμιζαν τουρίστες και θα κρατούσαν το χρήμα μέσα στην εταιρεία (σε αντίθεση με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μοιράζουν το συνάλλαγμα στην τοπική κοινωνία) και το αεροδρόμιο που θα έριχνε το κόστος του πακέτου σε βάρος του Δημοσίου κατασκευαστή και διαχειρηστή του εργου.

Β.Και τις αγοροπωλησίες γης κυρίως μικρών οικόπεδων με αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες.. και ότι σήμαινε αυτό για την τοπική οικονομία.Σχηματικά θα λέγαμε πώς το πρώτο μοντέλο ήταν οικονομικά και πολιτικά σχεδιασμένο,ενώ το δεύτερο τυχαίο ,χαοτικό, και αυθόρμητο.

porto-heli2.jpg

 

Σήμερα η ζωή έχει αλλάξει τα δεδομένα

Το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε μαζί με τον τουρισμό τύπου κλάμπ.Οι τοπικές κοινωνίες δεν θέλουν τα κλαμπ, γιατί δεν αφήνουν χρήμα, και οι εταιρείες πήραν την πελατεία των κλαμπ στην Τουρκία το Πουκέ η την Ταϊλάνδη με τα φτηνότερα κόστη.Τά μεγαθήρια ρημάζουν .

Όσο για την εξοχική κατοικία, κι αυτή πήρε άλλους δρόμους.Η εξάπλωση της Αθήνας έφτασε μέχρι το Πόρτο Χέλι .Λόγω απόστασης, φυσικής ομορφιάς και μόδας το μεγάλο κεφάλαιο το πολύ μεγάλο κεφάλαιο έκανε την περιοχή μια παραθεριστική Κηφισιά.Πλάι σ αυτούς, και λιγότερο πλούσιοι αναζήτησαν γη, έχτισαν σπίτια.Τα αυθαίρετα της δεκαετίας του 70 και 80 πάγωσαν και άρχισαν πλέον να κτίζονται παλάτια το 1990 και το 2000.Πετροθάλασσα, Λυκοφωλιά, Αγ Αιμιλιανός, Κόστα, Χινίτσα, Χέλι ,Βερβερόντα, Κορακιά και τώρα Θυνί και Κοιλάδα η μια μετά την άλλη οι παραλίες αγοράζονται,, κλείνουν, χτίζονται.Οι νεόπλουτοι πιά κάτοικοι της Ερμιονίδας πουλάνε χέρσα χτήματα και βάλτους και χτίζουν τα δικά τους αρχοντικά μέσα σε μια συγκεκριμένη όμως περιοχή (στο δικό τους γκέτο κλεισμένοι) αγοράζουν τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα τους αλλά δεν έχουν παραλία να πάνε για μπάνιο.Ούτε νερό να πιουν γιατί το νερό πάει στα γκαζόν των πλουσίων για πότισμα

Ανοίγουν μαγαζιά πώλησης αλλά δεν έχουν παραγωγή.Και ταυτόχρονα σπάει ο κοινωνικός ιστός.Ο καθένας για τη πάρτη του, το Γυμνάσιο σε άθλια κατάσταση ,τα σκουπίδια ανοιχτή καιόμενη χωματερή που στέλνει την διοξίνη της πάνω στο Κρανίδι, ο βιολογικός καθαρισμός μια ντροπή.

porto-heli.jpg

Έτσι λοιπόν σαράντα χρόνια μετά ένας κύκλος έχει κλείσει και πρέπει να σταθούμε να δούμε που πάμε.Ποιόν κόσμο χτίσαμε σαν γενιά και τι θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας.Πρέπει να αποφασίσουμε ποιους άξονες θα διαγράψουμε για το μέλλον και είναι σίγουρο πώς ο καθείς ανάλογα με τα συμφέροντα και τις ευαισθησίες του θα σταθεί σε διαφορετικό στρατόπεδο.Άποψη μου είναι πώς όταν υπάρχει διάλογος στην κοινωνία όσοι υπερασπίζονται το σωστό, το βιώσιμο, δικαιώνονται αργά η γρήγορα.Οσο λίγοι και να είναι στην αρχή(το καινοτόμο το επαναστατικό πάντα από λίγους ευαίσθητους ξεκινά)στο τέλος η κοινωνία θα αναγνωρίσει το δίκιο τους.Αυτά τα εισαγωγικά χωρίς να μπω στο δια ταύτα που ειναι και το σημαντικότερο όσον αφορά το αναπτυξιακά μοντέλο της επαρχίας.Υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης για την επαρχία ΕρμιονίδαςΑς έχουμε πάντα στο βάθοςτου μυαλού μας πώς αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που γεννώνται και θα γεννιούνται όσο υπάρχει αυτού του είδους η ανάπτυξη.Ας ξεκινήσουμε πάντως ανάποδα.Θέλουμε γήπεδο γκολφ στην Κοιλάδα;.Είναι μονόδρομος αυτή η αδιέξοδη ανάπτυξη κι αν ναι είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα;.Οι αγοραστές δεν μας δίνουν τα λεφτά τους χωρίς αντάλλαγμα.Έχουμε καταλάβει τι μας ζητάνε να πουλήσουμε;

Γήπεδο γκολφ

Εδώ έρχεται πάλι το αεροδρόμιο όχι σαν υποβοήθηση του κόστους στα πακέτα των κλαμπ, αλλά σαν ευκολία στην μετακίνηση των υψηλών εισοδημάτων που θα χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις.Ετσι κι αλλιώς ας περιμένουνε κάποιο σχέδιο για αεροδρόμιο αργά η γρήγορα να πέσει στο τραπέζι.Όταν κάποιος πάει να στήσει μια τέτοιας κλίμακας επιχείρηση διακρίνονται δύο περιπτώσεις .

1.Η κομπίνα όπου με 70% επιδοτήσεις και τις υπερτιμολογήσεις των τεχνικών έργων στήνεται ένα σκηνικό υφαρπαγης του δημοσίου χρήματος, που αφήνει πίσω του ερημουπόλεις τύπου Διόνυσος κλαμπ στην Σητεία.Και φυσικά ενα χρηματηστηριακό παιχνίδι μετοχών στα διεθνη χρηματηστήρια

2.Η πρόκειται πράγματι για μια επένδυση που παίρνει τα ρίσκα της χωρίς να εγγυάται και την επιτυχία.

Και στη μια περίπτωση και στην άλλη η ζημιά στον τόπο είναι δεδομένη το κόστος το πληρώνει η φύση και η τοπική κοινωνία.Αν δεν επιμεριστούμε εμείς και η φύση το κόστος δεν υπάρχει κέρδος.

 Πλημελής η ανύπαρκτη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών σπατάλη νερού και ενέργειας απλήρωτοι τροφοδότες και εργαζόμενοι μη γελιόμαστε αυτοί ειναι οι όροι για να βγει κέρδος.Και ο κρατικός έλεγχος ανύπαρκτος.Όπως θα έλεγε ο κάθε επιχειρηματίας «δεν πρόκειται με το σταυρό στο χέρι να βγάλω λεφτά» η ίσως «είμαστε επιχείρηση όχι κοινωφελές ίδρυμα».Οποιαδήποτε οικονομική επένδυση μεγάλης κλίμακας που ξεφευγει από τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας είναι επικίνδυνη.Οικονομικά περιβαλλοντικά πολιτικά.Δυστυχώς η τοπική κοινωνία έχει παγιδευτεί στην αντίθετη άποψη.Αναζητά τα ψίχουλα που θα πέσουν απ το φαγοπότι των πλουσίων.Μήπως όμως ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα έχουν δηλητήριο;

05/02/2008

100_0778.jpgΔιαβάστε την αποφαση 1331 της 9 Απριλίου 1993 της ΝομάρχουΑλεξάνδρας Βακάλογλου(απο την τοπική εφημερίδα ΟΙΚΟΒΗΜΑΤΑ)

Κάντε link δίπλα στο Δίδυμα.Ο κ. Γιώργος Μπροδήμας στήνει εναν τόπο για το χωριό του με πολύ πολύ ενδιαφέρον και αποψη.Απο εκεί δανείζομαι και την φωτογραφία.Σύντομα θα εχω πολλές φωτογραφίες για το θέμα.

Οι δικοί τους παρθενώνες.

Κυτάζω τα κουφάρια των ξενοδοχείων Γιούλη (στό Πόρτο Χέλι)και Σαλάντι.

Στην παραλία πάνω στα ξασπρισμένα βότσαλα (costa biancaλένε το συγκρότημα κατοικιών λίγο πιο πέρα) μια νεκρή χελώνα  καρέτα καρέτα.Στην κορφή του κρανίου η τρύπα απ το σφυρί.

Σπασμένα τζάμια, απογυμνωμένος εξοπλισμός απ τους επαγγελματίες της περιοχής η τους τσιγγάνους συλλέκτες αλουμινίου,πισίνες, χώροι υποδοχής, ενας κρύος αέρας σαν τα φαντάσματα μιάς αλλοτινής αιγλης τότε που τα μέρη αυτά εσφυζαν απο ζωή.

saladimakryno.jpg 

Θυμάμε τή δεκαετία του  80, το Σαλάντι στις δόξες του διόρωφα λεωφορεία στο πάρκιγκ, ολες οι γυναίκες απ τα Δίδυμα δουλευαν καμαριέρες στα ξενοδοχεία της περιοχής,οι αντρες σερβιτόροι, τεχνικοί ,οδηγοί.

Μίζες στη ρεσεψιόν για εκδρομές με ταξί σε Αθήνα,Ναύπλιο και Μυκήνες , ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, συνάλλαγμα.

Ερειπωμένα μεγαθήρια απομεινάρια μιας αλλης εποχής.Εκεί θα μέινουν για πάντα αυτά τα αισθητικά εκτρώματα.Ποιός θα τα γκρεμίσει τι θα κάνουν τα μπάζα τους;

Η εποχή μας τελειώνει μαζί με τα ονειρα της.Δουλιές, φράγκα,ανάπτυξη. 

Παραμύθια.Ερείπια

Τώρα λοιπόν ενα καινούργιο παραμύθι ερχεται να διακαιώσει την νέα αρπαχτή.

Το εμπόριο γης και η οικοδομή.

Χτίζονται λοιπόν σε βουνά ραχούλες  και ακτές (κυρίως σε ακτές )εξοχικά κατ΄’ εφημισμό κατοικίες, μιάς και οι ιδιοκτήτες τους τα κατοικούν το πολύ σαράντα μέρες τόν χρόνο.Η οικιστική ανάπτυξη σαν ερπης μολύνει και σκοτώνει αποκλείει και περιφράσει,την φύση τις παραλίες το νερό τα ζώα τους ανθρώπους.

saladi-kontino.jpg

Εχοντας συρματοπλέξει τις παραλίες από Πετροθάλασσα μέχρι Κοιλάδα ανοίγεται τώρα και στα “φιλέτα” από Λαμπαγιανά μέχρι Σαλάντι κι απο εκεί Βουρλιά και Ιρια.

Φιλέτο στο κρέας ειναι εκεινο το μαλακό κομμάτι χωρίς μύς και κολαγόνο που το μόνο του προσόν ειναι οτι σαν μαλακή βάση επιδέχεται γρήγορο μαγέιρεμα.Για να σκεπάσουμε την ανοστη υφή του το καλύπτουμε με μια σάλτσα.

Αυτό λοιπόν κάνουν οι νέοι δρόμοι στις απροσπέλαστες περιοχές.Μαλακώνουν το τοπίο το κάνουν ουδέτερο ετσι που φτηνά και γρήγορα να δεχτεί το στόλισμα της οικοδομής.

Με το ανάλογο κέρδος φυσικά.Και αυτό οι κτασκευαστες τό αποκαλούν φιλέτο.

Η αξία της γής ανεβαίνει το κόστος μεταφοράς υλικών και κατασκευής πέφτει.

Ειναι μονόδρομος αυτή η αναπτυξη;Ειναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα;Εχει ορια που ειναι ανυπέρβλητα στον χώρο, το νερό, τα απορρίμματα ;

Ποιές ειναι οι επιπτώσεις της στην ζωή των ανθρώπων που πραγματικά ζουν εδώ και ποιές στην φύση;

Θα επρεπε να ξεκινήσουμε ενα διάλογο .Να γίνει ανοιχτα και σε διάρκεια .Εναν διάλογο που να βγάζει συμπεράσματα απο το πείραμα του τουρισμού τών μεγάλων μονάδωνπου ακολουθήσαμε τα περασμένα χρόνια.

Αλλά και μιά κουβέντα για το τι κάνουμε με τον πλούτο που μαζεύουμε πουλώντας τον τόπο μας.

Εκτός από ντουβάρια σκυλάδικα  και ακριβά αυτοκίνητα τι αφήνουμε στα παιδιά μας.

Τι παραγωγικές δυνάμεις , τι πολιτισμό, τι κοινωνική συνείδηση ,τι φυσικό περιβάλλον.

Ποιά υπερηφάνεια.

Γιατί τα λεφτά δεν κάνουν περηφανό τον ανθρωπο.Τα λεφτά οδηγουν στη βία τα ναρκωτικά τον αλκοολισμό.Η συγκέντρωση του πλούτου  γεννά  ενα κοινωνικό περιθώριο επικίνδυνο για ολους.

Να λοιπόν κάποια ερωτήματα.Παρακαλώ πολύ γράψτε μου την γνώμη σας στα σχόλια

Πρέπει να χτίζονται σπίτια οπουδήποτε χωρις σχεδιασμό και υποδομές η πρέπει να ορισθούν χρήσεις της γής και μετά να χτίζουμε.

Κάνουν κακό τα (ακατοίκητα ετσι κι αλλίως) εξοχικά η μήπως με τους κήπους τους και τις περιφράξεις προστατευουν το περιβάλλον απ την ανεξέλεγκτη βόσκηση και τις φωτιές 

Ειναι η πρωταρχική συσώρευση κεφαλαίου (απο την πώληση γης)ωφέλιμη για τον τόποκαι τους ανθρώπους;Φτιάχνονται νέες συνειδήσεις, καλλιτεχνικές δράσεις, ομορφα σπίτια, θεατρικές λέσχες, διαβάζουν οι ανθρωποι περισσότερα βιβλία εχουν πιο ανοικτα μυαλά, ακουνε διάφορα ειδη καλής μουσικής  εχουν ηθος και κοινωνικές αξίες ειναι αλληλέγγυοι στους συμπολίτες τους που εχουν προβλήματα ανεξάρτητα απο φύλλο φυλή και θρησκεία;

Μιά χελώνα καρέτα ειναι νεκρή στην παραλία μας.Της ανοιξανε το κεφάλι γιατι εσκιζε δίχτυα προσπαθώντας να φάει οπως εκανε εδώ και χιλιάδες χρόνια.Της ανοίξανε το κεφάλι γιατί δεν χωρα στον πολιτισμό και τις αξίες μας.Γιατί εμπόδιζε τον ψαρα οχι να επιβιώσει μα να βγαλει λεφτα.Εκεί κολάνε οι δυναμίτες στην θάλασσα οι τράτες στο γυαλό τα αυθαίρετα και οι φωτιές στα δάση

Η φτώχεια για πολλούς ανθρώπους  ειναι τα ιδια  τα λεφτά τους. 

saladipanoramic.jpg

οι φωτο ειναι απο το ιστολογιο του κ Μπροδημα

07/02/2008

Αυγούστου 28, 2008 in Οικονομι. ανάπτυξη | Leave a comment (Edit) 

Χοντρικά, στον μαζικό τουρισμό  της Ελλάδας αλλα και παγκόσμια ακολουθήθηκαν δύο μοντέλα.

1.Της τουριστικής βιομηχανίας

Στο μοντέλο αυτό σύμφωνο με την καπιταλιστική οργάνωση επενδύσεων και εργασιακών σχέσεων των δεκαετιών ‘60 και 70 χτίζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες .

Το κράτος ( (εμείς δηλαδή συνήθως υπο δικτατορικό καθεστώς )δανείζεται χρήματα που σκορπά στους δικούς του με ευνοικούς ορους.Τις μονάδες στελεχώνουν οι ντόπιοι με ενα πασάλειμα εκπαίδευσης (συνήθως πρακτικής) χαμηλούς μισθούς και εποχιακή απασχόληση.Το κράτος (εμείς δηλαδή) φροντίζει με επιδόματα ανεργείας να τους συμπληρώσει το εισόδημα μέχρι την επόμενη χρονιά ευνοόντας ετσι και την ανασφαλιστη εργασία τον χειμώνα. Οι μονάδες κρατάνε ολο το χρήμα μέσα στο ξενοδοχείο (συνάλαγμα, εκδρομές,φαγητό,καταστήματα ) και παραβιάζουν κάθε περιβαλλοντικό περιορισμό (βιολογικοί καθαρισμοί ,κλείσιμο παραλιών,θόρυβος απο την λειτουργία των ντίσκο τα βράδυα, σπατάλη νερού).

Οι πολυθνικές εταιρείες ειναι ενα μίγμα τουριστικών γραφείων, αεροπορικών εταιρειών, εφημερίδων και περιοδικών,τραπεζών και αλλων δραστηριοτήτων που κατευθύνουν τα τουριστικά κοπάδια μαζικά και φθηνά σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Για να το πετύχουν αυτό βάζουν το κράτος  πάλι (εμάς δηλαδή) να φτιάξει εκατοντάδες αεροδρόμια σε ολη την χώρα αυξάνοντας το χρέος του και την περιβαλλοντική μόλυνση.

Εκμεταλεύονται τους εργαζόμενους χρωστανε στο ΙΚΑ και κανείς δεν τους πειράζει κατω απο την απειλή οτι θα σαμποτάρουν την χώρα.Την χώρα που οι ιδιες δάνεισαν για να φτιάξει την τουριστική της βιομηχανία υποθηκεύοντας το μέλλον της.

Ακόμα και ετσι ομως ανοίγουν κάποια καταστήματαν περιφερειακά ,οι ντόπιοι αρχίζουν να επενδύουν,απο τις σχολές βγαίνουν επαγγελματίες ξεκινά συνδικαλισμός και διεκδικήσεις αλλα το κυριώτερο ο καπιταλισμός αποφασίζει να εξαφανίσει την εργατική τάξη.Από το ‘80 μέχρι σήμερα ,οι εργαζόμενοι γίνονται ελέυθεροι επαγγελματίες με ανοικτά ωράρια και δελτία παροχής υπηρεσιών.

Ετσι και τουριστικό μοντέλο σιγά σιγά αλλάζει.

2. Ενοικιαζόμενα δωμάτια

Τώρα ειναι οι ιδιώτες που θα δανειστούν απο τις τράπεζες λεφτά για να χτίσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το χρήμα φαίνεται να απλώνεται σε ολη την κοινωνία .Δημοκρατικά πράγματα.Δεν μας ληστεύουν οι ξένοι.Οι ξενοδοχουπάλληλοι χτιζουν ενοικιαζόμενα,ανοίγουν ταβέρνες και τοστάδικα μαγαζιά σουβενίρ.Δεν ειναι πιά εργάτες. Πληρώνουν δάνεια,φόρους και την ασφάλιση τους στο ΤΕΒΕ,πέρνουν και Αλβανούς για να συμπληρώσουν τα εργατικά χέρια της οικογένειας που απασχολείται στην επιχείρηση.Ο ενας κυτά να βγάλει το μάτι του αλλου σαν γνήσιοι μικροαστοί.

Και οι πολυεθνικές;

Τον χαβά τους αυτές. Πότε φέρνουν κόσμο πότε τον πάνε αλλού να κρατάνε το χαληνάρι τεντωμένο.Οι τουριστικές κρίσεις εχουν μια κανονική περιοδικότητα τα τελευταία εικοσι χρόνια περίπου ανα τετραετία.Εξ αλλου μια χώρα που εχει στραγγίξει τουριστικά ειναι καλή μόνο για φτηνό τουρισμό.Ολο και πιο φτηνό.Και πώς θα ζήσουμε ολοι εμείς στριμωγμένοι ο ενας πάνω στον αλλο με τους ολο και πιο φτηνούς πελάτες ;Τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια,τα σκατά τους την ενέργεια που καταναλώνουν και το νερό που μας πέρνουν χωρίς να το πληρώσουν; Γιατί αυτά ειναι πανάκριβα αγαθά που δεν καλύπτονται απο την τιμή της χωριάτικης αρα θα πληρώσει το κράτος (εμείς δηλαδή).

Λέμε λοιπόν ΟΧΙ στον τουρισμό;

Λέμε οχι στον ΜΑΖΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Οποια μορφή και να πάρει εχει εξαντλήση τα ορια του κοινωνικά οικονομικά περιβαλλοντικά.Απλά η μικρή μας χώρα δεν σηκώνει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε καλοκαίρι με ολο και πιο λίγα χρήματα.Ας μην πανυγηρίζουν οι κρατούντες με τους αριθμούς.Κάθε επιπλέον κεφάλι βουλιάζει την βάρκα. Σε πιά χωματερή πάνε τα σκουπίδια τους;Ποιός πληρώνει τον λογαριασμό στο τέλος του χρόνου;

Ναι σε εναν τουρισμό μικρής κλιμακας απο επαγγελματίες που θα σέβεται το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και τις αντοχές τους.Αυτό σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη.

Στον περιβαλλοντικό,συνεδριακό,πολιτιστικό τουρισμό. Οχι στις μάζες η στα γήπεδα γκόλφ.

Και τα δύο ακρα εξαντλούν τον τόπο.

Kαι  πάνω απ ολα το να στηρίζεται ολη η οικονομία μας μόνο στον τουρισμό σημαίνει εκβιασμούς εκμετάλευση απειλές κάθε ειδους (οχι μόνο οικονομικές) απο τις πολυεθνικές .Η χώρα πρέπει να ξανααποκτήσει ελαφρά βιομηχανία,αγροτική παραγωγή, επιστημονική ερευνα αναπτυξη πολύπλευρη που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και το μέγεθός της.

Αλλιώς η γκαρσόνια η ιδιοκτήτες πάλι χρεωμένοι θα ειμαστε.

28/08/2008

Αεροδρόμιο μια παλιά “μεγάλη ιδέα”Οκτωβρίου 9, 2008 in Οικονομι. ανάπτυξη (Edit) 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto Mirsini

Προ καιρού ειδα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη πώς ο Δήμαρχος Κρανιδίου πιστεύει οτι ενα αεροδρόμιο στην Ερμιονίδα θα βοηθήσει στον τουρισμό.Δεν αναφέρομαι περισσότερο γιατι δυστυχώς δεν εχω το αρθρο στα χέρια μου.

Το οραμα του αεροδρομίου ειναι παλιό. Πάει πισω στα χρόνια της χουντας. Η χωροθέτηση ηταν μέσα στα σπίτια και τα ξενοδοχεία πίσω απ το ΑΚΣ.

Ισως ενας περιφεριακός δρόμος πρός την Κόστα μέσα απ αυτή την εκταση  με ταυτόχρονη παζοδρόμηση του σημερινού δρόμου της παραλίας να ανοιγε ενα παραλιακό μέτωπο τόσο πολύτιμο για το Χέλι, Ετσι κι αλλιώς ο υπαρχων δρόμος ειναι στενός επικίνδυνος και αχρηστος.

Πρίν απο δεκαπέντε περίπου χρόνια το θέμα επανήρθε με ερευνες απο το  Λύκειο Κρανιδίου συνέδριο στο Πόρτο Υδρα (ηταν και η Ελσα Παπαδημητρίου εκεί ) και ξεκίνημα μιας διαδικασίας διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.

Συζητιόταν η μεταφορά του αεροδρομίου σε αλλη θέση ( Ηλιοκαστρο ) και φυσικά η απελευθέρωση του φιλέτου μέσα στο Χέλι για οικοδόμηση απο κατασκευαστές.

Γιατί ομως το κράτος ,εμεις οι φορολογούμενοι δηλαδή  ,να επωμιστούμε (αντι για τις εταιρείες ) το κόστος μεταφοράς τών τουριστών στην επαρχία μας;

Ας μην γελιόμαστε αυτό κάνει το αεροδρόμιο ρίχνει το κόστος.

Για να μας φέρουν κόσμο ειναι η απάντηση, να μεγαλώσει η σεζόν οπως γίνεται στα νησιά που εχουν τουρισμό απο Μαιο μέχρι Οκτώμβρη.

Και (κλείνοντας πονηρά το μάτι ) να πάρει αξία η σχεδιαζόμενη μονάδα  γκόλφ της Κοιλάδας. Κακά τα ψέματα γκόλφ χωρίς αεροδρόμιο ειναι αχρηστο.

Και ακόμα να διευκολυνθεί η αγοροπωλησία γης σε Ευρωπαίους που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια που χτίζονται σε ολη την Ερμιονίδα. Διπλός ο στόχος λοιπόν.

1.Ο μαζικός τουρισμός (στα μεγάλα κλάμπ  ξενοδοχεία ,η ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα χτιστούν ) πάντα υπο τον ελεγχο τών μεγάλων εταιρειών των εκβιασμών  και της κρίσης που περνουν.

2.Η οικιστική ωθηση που θα δοθεί στην αγοροπωλησία γής σε αλλοδαπούς , γήπεδα γκόλφ ,κατασκευαστικές εταιρείες .

Εχουμε ξανά και ξανά γράψει για τον μαζικό τουρισμό και τις επιπτώσεις του. Διαβάστε για την COSMAR και το φετινό ναυάγιο της XL http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=07.10.2008,id=33809584

Μην νομίζεται πώς οι αλλες Αγγλικές η Γερμανικές εταιρίες πάνε καλύτερα.

 Η Αγγλική Λίρα αγγίζει το ενα ευρώ απο ο,6 που ηταν πρίν λίγους μήνες.Γιατί να μήν πάνε στη φθηνότερη και εξωτική Παταγωνία οι τουρίστες ;Γιατί να ξαναερθούν στην πανακριβη Ελλάδα;

Αλλά και οι υποδομές που απαιτούν οι εταιρίες μαζικού τουρισμού καθιστούν το οφελος συζητήσιμο. Αεροδρόμιο ,μεγάλες μονάδες βιολογικού καθαρισμού, μεγαλύτερες χωματερές, μεγαλες ποσότητες πολύτιμου νερού, κι ολα αυτά για ενα τουρίστα που κλείνει πακέτο δεκαπέντε ημερών για πεντακόσια περίπου Ευρώ .

Ταξίδι ,ξενοδοχείο,πρωινό και πιθανά ενα γεύμα. Φτηνιάρικη επένδυση το αεροδρόμιο.

Μάλλον πρός την κατασκευή βλέπω το ενδιαφέρον.Ναι αλλά για πόσο ακόμα θα χτίζουμε σ αυτο τον τόπο;

 

 Κοιτάχτε την Ισπανία που εφάρμοσε αυτό το μοντέλο πριν  απο δεκαπέντε χρόνια.

Οι συντάξεις στην Αγγλία χτυπημένες απο την επένδυση στο χρηματοπιστωτικό τζόγο εξανεμίζονται.

Τους υποσχέθηκαν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές (στις οποίες εσπρωξε το κράτος τους εργαζόμενους ) εφ επαξ τριάντα  χιλιάδες λίρες και πέρνουν  κάτι ψίχουλα. Το αναπτυξιακό οραμα κλωνίζεται κι εμείς κολυμένοι στους μύθους του ‘80 ονειρευόμαστε αεροδρόμιο και συνταξιούχους Ευρωπαίους που θα ερθουν να ζήσουν στην Ελλάδα με τις μεγάλες συντάξεις τους.

 Θα χορταριάσει το αεροδρόμιο σαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σαν ολες τις μεγάλες ιδέες. Στο μεταξύ καποιες τσέπες (φορολογούμενων )θα εχουν αδειάσει και τα λεφτά θα πάνε στις τσέπες των κατασκευαστικών εταιριών.

Αυτοί δεν χάνουν ποτέ. Εκτός κι αν βουλιάξει και το Ελληνικό κράτος και δεν τους πληρώσει.

09/10/2008

Προσοχή “Περιθώρια αναπτυξης μαζικού τουρισμού”στην ΚοιλάδαΝοεμβρίου 11, 2008 in Οικονομι. ανάπτυξη | Leave a comment (Edit) 

  Απο την Καθημερινή της Κυριακής 9/11

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_09/11/2008_291485

Ποιες είναι οι περιοχές της κατηγορίας Β1 «με περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού»

Πόρος, Μέθανα, Τροιζηνία, μέρος ακτών Επιδαύρου και Κόρφου, μέρος ακτών και νησίδων Φθιώτιδας, μέρος ακτών Κεφαλονιάς, Αστακός, ακτές βορείως Κοιλάδας, Αργολίδα, Ισθμός – Καλαμάκι, Αν. Μήλος, Κρανίδι, ακτές Αργολικού Κόλπου, ακτές Πιερίας, Αίγινα, λιμάνι Νάξου, λιμάνι Μυτιλήνης, λιμάνι Σαμοθράκης, τμήματα ακτών Εύβοιας, τμήματα ακτών Λευκάδας, τμήματα ακτών Κυλλήνης, τμήματα ακτών Μεσσηνίας, τμήματα ακτών Λασιθίου, Αν. Σίφνος, Ιος, Σιθωνία.

Οι ακτές βόρεια της Κοιλάδας και ο Δήμος Κρανιδίου γενικότερα ειναι στην κατηγορία Β1 δηλαδή αναπτυξης μαζικού τουρισμού συμφωνα με το ειδικό χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Μελετήστε τον παρακάτω χάρτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (γίνεται μεγένθυση ) δείτε το  Πόρτο Χέλι κορεσμένη τουριστικά περιοχή κόκκινο, και τα παράλια μετά την Βερβερόντα (συμπεριλαμβανομένου του δάσους της Κορακιάς ) την Κοιλάδα και ολες τις ακτές με πορτοκαλλί χρώμα που σημαίνει αυξημένο συντελεστή δόμησης και επιδοτήσεις κρατικές εως και 55% για μαζικό τουρισμό. Επειδή το γκόλφ δεν θεωρείται μαζικός τουρισμός μήπως βίλλες και ξενοδοχεία με χρονομίσθωση εξασφαλίζουν τις επιδοτήσεις;

kya_tourismos_30_9_400r2

Η εταιρεία του γκόλφ (η μήπως τελικά κατασκευής σπιτιών πρός πώληση ) συνεχίζει τα δωράκια της στον Δήμο μας.

Αλήθεια γιατί; Απο πότε κερδοσκοπικοί οργανισμοί κάνουν δωρεές χωρίς αντάλαγμα ;

 Ποιό ειναι το ανταλαγμα;

http://hermionidanews.blogspot.com/

 Μόνο στον Δήμο μας ;

Γιατί οι περιοχές βόρεια της Κοιλάδας σαν φωτογραφία φαινεται να ειναι για την επένδυση της πολυεθνικής. Αλλά και Λαμπαγιανάς, Σαλάντι, Βουρλιά, Ιρια .

Πάντως δώρα δεν κάνουν μόνο οι εταιρείες που συναντούν αντιδράσεις απο τον τοπικό πληθυσμό.

Κάνει και το νεό χωροταξικό με αυξηση του συντελεστή δόμησης και 55% επιδοτήσεις απο το κράτος και αναπτυξιακά προγράμματα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=43150208

http://www.minenv.gr/4/42/g4200.html#a

Για αλλη μια φορά λέμε πώς δεν μπορείς να εχεις  μαζικό τουρισμό σε ανυδρες περιοχές με φαραωνικά σχέδια για εκτροπές ποταμών και φράγματα που ΘΑ γίνουν, χώρους διαλογής απορριμμάτων που ΘΑ γίνουν, βιολογικούς καθαρισμούς που ΘΑ γίνουν.

Δεν χτίζεις παλάτια εξάρτησης της χώρας απο πολυεθνικές εταιρείες, την στιγμή που το σύστημα γέρνει επικίνδυνα ,δεν υποθηκεύεις το μέλλον του τόπου σε χρηματιστηριακά και κατασκευαστικά συμφέροντα, που τζογάρουν πάνω στις πλάτες μας.

Για αλλη μια φορά θυμίζουμε πώς αν το οικολογικό κίνημα της χώρας μας ,(η αριστερά αν θέλετε που ενδιαφέρεται για το φυσικό περιβάλλον ) δεν διαμορφώσει θέση για την αναπτυξη, θα καταντήσει ουραγός ασθμαίνων, των προβλημάτων που η σημερινή αναπτυξη γεννάει.gioyli1

Στην σημερινή εποχή δεν ειναι μόνο σημαντική η διαχείρηση των προβλημάτων αλλα το ιδιο σημαντική η διαμόρφωση μιας νέας πρότασης οικονομικής αναπτυξης, βιώσιμης, που θα εξασφαλίζει τον τόπο απο τις τρικυμίες του διεθνούς τζόγου ,θα εξασφαλίζει τον πολιτισμό μας, την εργασία , τις φυσικές πηγές , για τις επόμενες γενιές.

Αναδημοσιεύω post που σήκωσα πρίν λίγες μέρες πρίν ερθουν οι πληροφορίες που αφορούν την περιοχή μας

Να αποσυρθεί το χωροταξικό της τσιμεντοποίησης

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και  WWF Ελλάς ζητούν την απόσυρση της πρότασης για το Χωροταξικό του Τουρισμού  που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.
Οι λόγοι διαφωνίας των δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων συνοψίζονται ως εξής:

Το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό

  1. Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές και έργα και  μάλιστα φαίνεται να ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα τουριστικών επενδύσεων (γκολφ, μεγάλα συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης). Βασική κατεύθυνση ενός τέτοιου σχεδίου θα έπρεπε, αντίθετα, να είναι η αποκατάσταση των πληγών σε περιοχές μαζικού τουρισμού,  η αναζωογόνηση μέσα από προσεκτικά προγράμματα οικο-τουρισμού και αγροτουρισμού των ορεινών κοινοτήτων και των εγκαταλειμμένων οικισμών, η σύνδεση του τουρισμού με την βιώσιμη προστασία των φυσικών περιοχών, καθώς και η ενθάρρυνση της στροφής προς ένα βιώσιμο μοντέλο περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουρισμού, που κηρύσσεται μεν στα λόγια και από το υπουργείο Τουρισμού, αλλά στην πράξη δεν προωθείται με το συγκεκριμένο σχέδιο.
  2. Δημιουργεί κλειστούς παραθεριστικούς οικισμούς με σαφώς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την κατοικία και «φωτογραφίζονται» περιοχές στις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον στα οποία αυθαίρετα δίνει και χαρακτηριστικά «εθνικής σημασίας». Χωροθετεί λοιπόν τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτα σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριότερου τουριστικού προϊόντος της χώρας, δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος.
  3. Αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμών που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές.
  4. Δεν εισάγει καμία απολύτως ρύθμιση για την ποιότητα των κτιρίων, τα οποία ειδικά στις προστατευόμενες και γενικότερα στις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και κοντά σε υπάρχοντες οικισμούς θα έπρεπε να κατασκευάζονται με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και με ιδιαίτερη μέριμνα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
  5. Αγνοεί προκλητικά την απόλυτη ανάγκη επιστημονικού υπολογισμού και σεβασμού της συνολικής φέρουσας ικανότητας των προς τουριστική εκμετάλλευση περιοχών.
  6. Διατηρεί το σημερινό, απαράδεκτα χαμηλό, όριο των 50 μ. απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη από την κλιματική αλλαγή
  7. Επιμένει στη δόμηση 5 «ανώνυμων» βραχονησίδων  
  8. Επιμένει στην περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων ανάπτυξης με βάση της φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών.
Όλα τα προαναφερόμενα σημεία καθιστούν το νέο σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό συνολικά επαχθές για τον φυσικό χώρο και τη βιωσιμότητα και ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναιρεί και τα λίγα θετικά σημεία του, όπως η ρητή μη πρόβλεψη νέων χιονοδρομικών κέντρων και ο ορισμός σχετικά χαμηλής αρτιότητας γηπέδων στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε χωροταξικό επανασχεδιασμό του τουρισμού. Κύριος άξονας ενός μακρόπνοου και βιώσιμου τέτοιου σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η άμεση προστασία του ίδιου του τουριστικού προϊόντος, δηλαδή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

11/11/2008

Δεν χρειάζεται να διαβάσω το αρθρο με τα στοιχεία στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ http://anagnostispe.blogspot.com/ για να καταλάβω τι γίνεται.

Ουτε να ακούω στην τηλεόραση καθημερινά πώς η αγορά εχει κάτσει , αλλά οι τιμές δεν πέφτουν. Φυσικά .Τά κέρδη ηταν τόσο μεγάλα τα τελευταία χρόνια που οι εργολάβοι προτιμάνε να μην πουλήσουν μόνο να απολύουν εργάτες και να μην κολάνε ενσημα. Οι μετανάστες σφίγγουν τα δόντια και περιμένουν.Φαντάζομαι και τα παιδιά τους μοιράζονται την αγωνία.

Θα γυρίσουν “πίσω” ;

Σε ποιά πατρίδα ειναι αυτό το “πίσω “, σε ποιό σχολείο, ποιούς φίλους ,ποιό μέλλον.

Ολοι ελπίζουμε ναναι μια μπορα που θα περάσει. Ενα δυό χρόνια τα πράγματα θα φτιάξουν.

Ναι θα φτιάξουν.Δεν γκρεμίζεται ο καπιταλισμός. Αναδιανομή του πλούτου γίνεται.

Το ζητούμενο ειναι τι σημαίνει αυτο το “θα φτιάξουν “.

Σε ποιά κατευθυνση θα πάμε. Ποιές δραστηριότητες θα συγκεντρώσουν το χρήμα και τα κέρδη.

Ποιές δυνατότητες εχει η φύση να καλύψει συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες .Ποιές ειναι οι πολιτικές επιλογές του διεθνούς κεφάλαιου σε σχέση με τους λαους και την παραγωγή κέρδους.

Η Ερμιονίδα συμμετέχει στην κρίση. Μια βόλτα στις μάντρες το φανερώνει. Ειναι στην ατμόσφαιρα.Και ειναι τουλάχιστον περίεργο να εισαι αντίθετος σε κατασκευαστικά συμφέροντα σήμερα.

Κακά τα ψέματα.Εμπόριο γής και οικοδομή ειναι οι οικονομικοί πυλώνες της επαρχίας.Ραγισμένοι αλλα αυτοί ειναι. Οχι τουρισμός και γεωργία.

Οι πλούσιοι (η ευκατάστατοι αν θέλετε ) συμπολίτες μας δεν εγιναν αυτό που ειναι μαζεύοντας χαρούπια η δουλεύοντας στα ξενοδοχεία.

Πούλησαν χτήματα ,δούλεψαν μάστορες και εργολάβοι ,ανοιξαν μαγαζιά σχετικά με την οικοδομή .Και στον κατήφορο που βλέπουν μπροστά τους μονο φρένο ειναι η περισσότερη οικοδομή.

Γίνεται ομως;

Μην ξεχνάτε πώς εγιναν αυτό που ειναι οχι απο επιλογή αλλα απλά γιατι τα κύμματα της οικονομιας τους πέταξαν σ αυτη την ακτή.

Ε λοιπόν η θα αφεθούμε στο κύμμα που μπορεί να μας  πάει ξανά στην βαθειά θάλασσα η θα σηκωθούμε τωρα και θα διαγράψουμε εμεις αυτη τη φορά (στο μέτρο του δυνατού πάντα ) το μέλλον μας.

13/11/2008

Κρανιδιώτικο Ελαιόλαδο κορυφαία ποιότητα σε γεύση ,χρώμα, αρώματα, πυκνότηταΔεκεμβρίου 6, 2008 in Οικονομι. ανάπτυξη | Leave a comment (Edit) 

Εχουμε διάφορες ποικιλίες ελιάς.

 Κρητης, Μανάκι Πελοποννήσου, Δαφνόφυλλη Κέρκυρας και αλλες. Ανάλογα με την τοποθεσία που φυτρώνουν οι ελιές στίς πλεύρες, ξερικές, καμπίσιες (η και ποτιστικές) μεσα στις ρεματιές, αλλά και ανάλογα με τίς βροχές καθε χρονιάς, αυξανεται η οχι το βάρος του καρπού, η υγρασία του και η αναλογία του νερού.

Η αναλογία αυτή μπορεί να ξεκινάει από τριά κιλά ελιές να δίνουν ενα κιλό λάδι σε σπάνιες καλες περιπτωσεις, μέχρι και επτά κιλά ελιές νά δίνουν ενα κιλό λάδι στίς χειρότερες.

Αλλος παράγοντας που υπολογίζεται ειναι τα αρώματα η πυκνότητα και το χρώμα του.

Ακόμα ο βαθμός οξύτητας που εχει σχέση με το αν υπήρχαν κλαδάκια, φύλλα, και αλλα σώματα κατα την εκθλιψη.

Ακομα την προσβολή του καρπού απο τον δακο, ενα μικρό σκουλίκι που τρωει τόν καρπό και αποβάλλει τοξίνες .

Τέλος σημαντικό μερος στην ποιότητα εχει ο τρόπος εκθλιψης. Στα παλια χρόνια παιρναν λίγο λάδι με το τρίψιμο του καρπού αναμεσα σε πέτρες και την θερμανση του σε χαμηλες θερμοκρασίες για να διαχωρίσουν το νερό.

Σήμερα τα φυγοκεντρικά υψηλών θερμοκρασιών ελαιοτριβεία ειναι πιο αποτελεσματικά αλλα δίνουν λαδια που πολλοι ισχυρίζονται οτι χανουν σε ποιότητα αρώματα και γέυση.

Τα παρακάτω ειναι τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς για να βγεί το λάδι σε  ενα σύγχρονο λιοτρίβι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα παλιά λιοτρίβια ο παραγωγός ηταν απο πανω οταν εβγαινε το λάδι του, (και σήμερα το ιδιο προσπαθούν οι παραγωγοί ) γιατι αλλιώς   μπορεί να ανακατευτούν λάδια με μεγαλύτερη η μικρότερη υγρασία (πλεύρες με καμπίσιες ) και αρα ο παραγωγός να χάσει. Αν και αυτός ο μέσος ορος φαντάζει δημοκρατικός.

Η μούργα (η λάσπη που μένει ) ειναι τοξική και δυσωσμη αλλα με την καταλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει λίπασμα. Τα υγρα απόβλητα των ελαιοτριβείων πρεπει να εξουδετερώνονται σε δεξαμενη με υδράσβεστο και οχι να αποβαλλονται στο αποχετευτικό σύστημα, σε χειμάρους, τάφρους και αποστραγγιστικά αυλάκια.(Μελετη για το ελαιολαδο Οικολογικής Κινησης Καλαματας 1990)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Η συγκομιδή στην επαρχία μας γίνεται με το χτενάκι, μια διαδικασία επίπονη και υψηλής εξειδίκευσης για να μην πληγωθει το δεντρο.

Απο κάτω απλώνονται λινάτσες και εργάτριες συνηθως, κανουν το ξεσκοκιασμα (αφαίρεση φύλλων κλαδιών).

Ο καρπός μπαίνει σε τσουβάλια 25- 60 κιλών και μετριέται σε κάργα (360 κιλά το κάργο).

Τα μεροκάματα φέτος ειναι γύρω στα 35 ευρώ χωρίς ασφάλιση φυσικά (περίπου δώδεκα χιλίαδες δρχ δηλάδή, οταν το 1991 ηταν οκτώ με δεκα χιλιάδες  δραχμές -30 ευρώ.)  παλιά τα παιρνανε με ποσοστό (μισακά η 40%) εργάτες, που κλαδευανε κιολας τα δέντρα και πουλάγανε τα ξύλα για τζάκια.. Η δουλιά ειναι απο την στιγμή που θα στεγνώσουν τα φύλλα απο την πρωινή υγρασία (για να μην πληγωθει το δέντρο) μεχρι να πέσει ο ηλιος.

Το ελαιολαδο που βγαίνει απ το λιοτρίβι μπαινει σε τενεκέδες των 17 κιλών και διοχετευεται στην αγορα.

 

Στο χωρο απηθήκευσης πρέπει να φυλάσεται σε θερμοκρασία 10-15 βαθμούς, μακρυά απ το φως, κατα προτίμηση σε σκουρα γυάλινα δοχεία με μικρό στόμιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το ζωντανό ελαιολαδο ταγγίζει. Κατω απ τις παραπανω συνθηκες μπορει να φυλαχθει 12-18 μηνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εχουμε 3 κατηγορίες ελαιολάδων που βγαινουν απο τον καρπό και τρεις απο τον πυρηνα (κουκουτσι).

 

ΚΑΡΠΟΣ

1.Παρθένα ελαιολαδα

α)Εξαιρετικά παρθενο ελαιολαδο αριστη ποιότητα –οξύτητα<1%.

β)Παρθένο ελαιόλαδο η εκλεκτό  Πολύ καλής ποιότητας –οξυτητα  <2%.

γ)Κοινό παρθένο ελαιόλαδο –οξύτητα<3,5% δεν υπάρχει τυποποιημενο.

δ)Μειονεκτικό (Λαμπάντε)παρθένο ελαιόλαδο-οξύτητα>3,5% ακατάλληλο για φαγητο Χρησιμοποιηται στην βιομηχανία.

2.Εξευγενισμενο ελαιολαδο.Λαμβανεται απο τον εξευγενισμο παρθένων ελαιολάδων-οξύτητα <0,5%

3.Ελαιολαδο.(Ανάμιξη των δύο παραπάνω οξύτητα < 1,5%

 

ΠΥΡΗΝΑΣ

4.Ακατεργαστο πυρηνελαιο. 5.Εξευγενισμενο πυρηνελαιο. 6.Πυρηνελαιο.

 (Chefs Club τευχος3) 

Μεγάλη σημασία εχει να προσέχουμε τις νοθειες, αναμεσα στις παραπάνω κατηγορίες, με σπορέλαια. ακόμα και με αλλα φτηνότερα λάδια.Εχουν παρατηρηθει στην Ισπανια απάτες και με μηχανόλαδα.

Πρέπει να προτιμάμε η δυνατόν, λάδι από γνωστό μας παραγωγό, που εφαρμόζει φυσική λίπανση και βιολογική καταπολέμιση του Δακου (η δυνατον στην λίπανση βιολογική καλλιεργεια), από λιοτρίβι ψυχρής εκθλιψης, απο ξερικές ελιές,  με πυκνη γεματη αρώματα υφή και χρώμα και να το διατηρούμε στις προαναφερθεισες συνθήκες. 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Zoύνε οι Ελληνες σαν τα ψηλά βουνά; Σύμφωνα με την διάσημη πλέον ερευνα για την μεσογειακή διατροφή, ο πλυθησμός της Κρήτης βρέθηκε να εχει την χαμηλότερη θνησιμότητα αναμεσα σε 16 πληθυσμούς που παρακολουθούνταν για 38 χρόνια.

Ας δουμε αναλυτικότερα τα συμπερασματα της ερευνας

1.Χαμηλή θνησιμότητα απο εμφραγμα γιατι η μεγαλη χρήση ελαιολαδου, φρούτων και λαχανικών εμποδίζει την οξειδωση των λιπαρων οξεων της LDL χοληστερόλης

που συσωρεύεται στα τοιχώματα των  αρτηριών μας, στενευωντας τις και δημιουργώντας προυποθεσεις εμφραγματος.

2.Η φυση, προνοωντας  για την προστασια της ιδιας της ελιας απο την οξειδωση, προικισε τον καρπό της με σημαντικές ποσότητες αντιοξειδοτικών ουσιών (πολυφαινόλες).Οι ουσίες αυτες προστατευουν τα λιπαρα οξέα των κυταρικών μεμβρανων, απο τις οξειδωτικές επεξεργασίες και ετσι επιβραδύνεται η γήρανση των κυταρων του σώματος.

3.Η τριτη και πλέον σημαντική δράση των πολυφαινολών, ειναι η δεσμευση των ελευθερων τοξικών ριζων που υπάρχουν η δημιουργούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες πιστευεται οτι ειναι υπεύθυνες για την εναρξη της καρκινικής επεξεργασίας.

Δυστυχως ενω για  4000 χρόνια οι Κρήτες ακολουθουσαν την Μεσογειακή διαιτα τις τελευταίες τρεις – τεσσερες δεκαετίες εχουν αλλαξει ριζικά τον τρόπο διατροφής τους με συνέπεια να αυξηθεί κατα 24% το εμφραγμα στους ανδρες, ενω παραλληλα παρατηρήθηκε αυξηση κατα 40% της χοληστερόλης  LDL στο αιμα τους.

(Αντωνης Καφατος  MD  καθηγητης Διευθυντης Κλινικης Προληπτικης Ιατρικης και Διατροφής,   εφημ. Ελευθεροτυπία 9 Ιουλιου).

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Μια αλλη ιδιότητα του ελαιολάδου ειναι η συμπεριφορά του στο τηγανι, συμπεριφορά που πολύ αμφισβητήθηκε απο τις βιομηχανίες που προωθούν τα σπορέλαια.

Tα σπορελαια υπερθερμένονται στους 170 βαθμους ενω το ελαιολαδο αντέχει σε πανω απο 200 βαθμους πριν οξειδωθει.Το ελαιόλαδο ειναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρα οξέα σε αντίθεση με τα σπορέλεια που ειναι πλούσια σε πολυακόρεστα (τοκοφερόλες). Δεν εισχωρει στις τροφές  κατα το τηγανισμα,και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθει μεχρι και 10  φορές. χωρίς να χάσει τις θρεπτικές του ιδιότητες. Φιλτράρωντας το σε ενα φιλτρο του καφέ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανετα  μεχρι και επτα φορές. Φυσικά καλό ειναι να μην χρησιμοποιούμε εξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά παρθένο οξύτητας 0,5-2 %.

(<Το Ελαιόλαδο ο πολιτισμός της ελιας> Νικος και Μαρία Ψιλάκη, Ηλίας Καστανας, εκδόσεις Καρμανωρ1999).

(Ερευνα Fedeli /Ερευνα Varela   Περιοδικό Κουζίνα τευχος 27 σελ 102) 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η ΑΛΛΑ ΕΛΑΙΑ

Για επτα διαφορετικους λόγους πρεπει να προτιμαμε την χρηση ελαιολαδου.

1.Για την αποφυγη καρδιαγγειακων παθησεων.

2.Σωστη υγεια και μακροβιότητα, σωστη αναπτυξη του νευρικου συστηματος προστασια δερματος και μαλλιων, προστασία οστων από την απώλεια ασβεστίου                                      (το μοναδικό ελαιο που περιεχει βιταμίνη Ε, εχει υψηλα επίπεδα ελαικου καθως και λινελαικου οξεως που απαντωνται σε αναλογο ποσοστο μονο στο μητρικό γαλα).

3.Σωστη λειτουργεία του παχεως εντερου –αντικαρκινικες ιδιοτητες –επούλωση ελκους (σε ποσοστό μεχρι και 55%).

4.Δίνει τον ιδιο αριθμό θερμίδων με αλλα ελαια.

5.Αντεχει σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα καθώς και τα αρώματα του και επομένως ενδείκνυται για τηγανισμα.

6.Ειναι πιο ευκολόπεπτο απο τα φυτικά ελαια. Παλιά υπήρχε η αποψη οτι επειδη τα πολυακόρεστα οξειδώνονται γρήγορα, κουραζουν λιγότερο τον οργανισμό κατα την διαδικασια αφομείωσης τους. Η θεωρία αυτη παρεβλεπε ωστόσω, το γεγονός οτι η γρήγορη οξείδωση ειχε τα αποτελέσματα που προαναφερθηκαν.

7.Συνοδευει αρμονικά με τα πλούσια αρώματα αλλα και τις φυσικές ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, ολες τις σαλάτες καθώς και εμπλουτισμένο με αρωματα βοτάνων  λεμονιού η ξυδιού, αντικαθιστα με ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά αλλά και διαυγεια ολες τις σάλτσες σε ψητά κρέατα και ψαρια.

(Περιοδικό Chefs Club Tευχος 3)

 ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 

Low Density Lipoprotein – χαμηλης πυκνότητας λιποπροτεινης κακή χοληστερόλη.

Λιπίδια – συνδεδεμενα με απολιποπρωτεινες σχηματιζουν συσσωματα που οναμαζονται λιποπροτεινες.

Τα κορεσμενα λιπαρα οξεα – εχουν απλούς δεσμους ανθρακα στο μοριο τους ενω τα ακόρεστα διπλους δεσμούς ανθρακα.

Πολυακόρεστα – δυσκολια οξείδωσης.  Μονοακόρεστα  – ευκολη οξειδωση.

Κορεσμένα κρέας ,γαλακτοκομικά προιοντα

Πολυακόρεστα σογιελαιο, αραβοσιτελαιο, ηλιελαιο, λαδια απο θαλασσινα.

Μονοακόρεστα ελαιολαδο, ελαια απο καρύδια φουντουκια.

Τα ζωικα λίπη δεν εχουν αντιοξειδωτικά και οξειδώνονται γρήγορα ενω τα σπορέλαια εχουν οξειδωτικά (τοκοφερολες ) σε μεγάλο ποσοστο ακόρεστων και αυτοοξειδώνονται γρήγορα με την ανοδο της θερμοκρασίας. 

06/12/2008

Στην πολύ καλή και με θέσεις στα προβλήματα της Αργολίδας εφημερίδα Αναγνώστης διαβάζουμε ενα αρθρο που εγω τουλάχιστον δενν καταλαβα σε ολες του τις λεπτομέρειες. Το ζουμί ειναι πώς η εταιρεία του γκόλφ Κοιλάδας εκτος απο δωρεες στά σχολεία της περιοχής κυτάει να φάει και κάποιες δεκάδες στρεμματα που σύμφωνα με τον νόμο επρεπε να εχει παραχωρήσει στον Δήμο Κρανιδίου για να ειναι νόμιμη η λειτουργεία της. Καποια αλλη εταιρεία ανταγωνιστική το βρήκε αυτο την κατήγγειλε μπλέχτηκαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου ως οφειλαν και εχει γίνει μπάχαλο.

Συνδέστε τα ολα αυτα με την μικρουπόθεση του Γαλαξία που παει να φέι την παραλία οπως εφαγε τον δρόμο απο αδρανεια του κράτους πρίν απο πολλά χρόνια και θα δείτε πώς μ’ονο ο ελεγχος και η επαγρύπνηση των πολιτών βάζει φρένο στις παρανομίες που διαπράτονται κάτω απ το τραπέζι.

Η  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.

ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Πολλες “βιτρίνες “σπανε την νύχτα οι κουκουλοφόροι και κανείς δεν μιλάει¨.Για τις βιτρίνες της παρανομίας και του κέρδους μιλάω με κόστος εκατομμύρια ευρω.Και οι κουκουλοφόροι και γνωστοί ειναι και γραβάτες φοράνε.

Η εμείς λοιπόν θα δώσουμε πολιτική διέξοδο σε αυτο το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας η θα παραδώσουμε το πεδίο στην οργή την τυφλή βία και την αυτοδικία.Αυτο ειναι το μύνημα που μας στελνει η νεολαία και εμεις κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

Να λοιπόν τι γραφει ο Αναγνωστης

http://anagnostispe.blogspot.com/

Όταν πρόκειται για την έκδοση κάποιας άδειας ενός απλού πολίτη, οι πολεοδομίες εξαντλούν και καλά κάνουν κάθε αυστηρότητα των πολεοδομικών κανόνων. Όταν πρόκειται όμως το δημόσιο να ζημιωθεί με την απώλεια οικοπεδικής έκτασης μεγάλης αξίας, όπως είναι στην περιοχή της Ερμιονίδας, τότε ξεχνούν τι προβλέπει η νομοθεσία και εκδίδουν οικοδομικές Άδειες.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της εταιρίας «Med Oikopolis Μελετητική Συμβουλευτική Α.Ε», προς το πολεοδομικό γραφείο Κρανιδίου το δημόσιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κρανιδίου θα ζημιώνετο με την απώλεια τουλάχιστον 46 συνολικά στρεμμάτων, που θα προέκυπταν από την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές Κοιλάδας και Αγίου Παντελεήμονα της εταιρίας του Γκολφ στο Δήμο Κρανιδίου.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι αξιοπερίεργο ότι και ο Δήμος Κρανιδίου, αν και γνώριζε πιθανόν για τα σχέδια των επενδυτών, δεν αντελήθφηκε την ζημιά που θα υφίστατο. Σύμφωνα πάντα με την Μελετητική εταιρία στην εξώδικη Δήλωση και πρόσκληση προς την πολεοδομία Κρανιδίου στις 10 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη διάπραξη ακόμα και του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους της πολεοδομίας. Μεταξύ άλλων η μελετητική εταιρία αναφέρει: «κατά ασφαλείς πληροφορίες μας πάντοτε, η μη εφαρμογή από πλευράς σας των διατάξεων του Π.Δ./20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28-1-88), και συγκεκριμένα των άρθρων 7 και 8 του κεφαλαίου Ε’, όπου αναφέρεται ότι για κάθε ξενοδοχείο μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ., ο ιδιοκτήτης οφείλει να παραχωρήσει με συμβολαιογραφική πράξη στον οικείο Δήμο εισφορά σε γη χωρίς αποζημίωση, πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Με αίτηση του προς το Νομάρχη, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της εισφοράς αυτής σε χρήμα, οπότε ο καθορισμός της τιμής μονάδος ακολουθεί τις διατάξεις περί απαλλοτριώσεως. Η μη εφαρμογή των διατάξεων αυτών στερεί τον Δήμο Κρανιδίου εκτάσεων 30 και 16 στρεμμάτων αντίστοιχα, καθιστά βέβαια άκυρες τις οικοδομικές άδειες τις οποίες εκδώσατε και δημιουργεί πλήθος νομικών θεμάτων σχετικών με ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων (παράβαση καθήκοντος, απιστία κ.ά.)».
Στις 23 Οκτωβρίου η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί την πολεοδομία Κρανιδίου «αφού ελέγξετε τα αναφερόμενα στο πιο πάνω έγγραφο να μας ενημερώσετε άμεσα, διατυπώνοντας τις απόψεις σας επ’ αυτών, ώστε οι τυχόν επικείμενες ενέργειες σας να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας αποκαθιστώντας τη νομιμότητα σύμφωνα με «το πνεύμα και το γράμμα» των ισχυουσών στην περίπτωση αυτή διατάξεων.
Αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές το μέγεθος των υποθέσεων που χειρίζεται ένα πολεοδομικό γραφείο, σε συνδυασμό με την δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία και την ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών, δικαιολογούν παραλείψεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τον ενδελεχή έλεγχο της υποθέσεως».
Η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρά την αυστηρή Νότα ,φροντίζει άμεσα να καλύψει την «άγνοια νόμου» της πολεοδομίας Κρανιδίου, της υπενθυμίζει ότι στην καταγγελία της μελετητικής εταιρίας ότι «επισημαίνονται ακροθιγώς θέματα που πλήττουν ευθέως την νομιμότητα των εκδοθεισών Διοικητικών Πράξεων και συνιστούν λόγο ανακλήσεως αυτών».
Εν τω μεταξύ στις 15 Οκτωβρίου η πολεοδομία Κρανιδίου 8! ημέρες πριν της αποσταλεί η εντολή επανελέγχου από την περιφέρεια και δύο ημέρες πριν φτάσει η καταγγελία της μελετητικής εταιρίας στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει από μόνη της προβεί σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών των εν λόγω αδειών, επειδή «κατά τον επανέλεγχο των οικοδομικών αδειών 111/08 και 140/08 που αφορούν Ξενοδοχεία κλασικού τύπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται τα άρθρα 7 και 8 του κεφαλαίου Ε του Π.Δ. / 20-01-88 ( Φ.Ε.Κ 61 Δ’ / 28-01-88 ), διακόπτουμε τις οικοδομικές εργασίες σύμφωνα και με τις προφορικές υποδείξεις του νομοθετικού τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν των ανωτέρω καλείστε σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφο 3 του ΓΟΚ όπως προχωρήσετε σε τακτοποίηση των ανωτέρω αδειών».
Την ορθότητα της απόφασης αυτής αμφισβητεί η Γενική διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας η οποία σύμφωνα με τις απόψεις της, «οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις παρεχόμενες οδηγίες μας προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, οι επίδικες οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να ανακληθούν ενώ αντίθετα προς τις οδηγίες μας η υπηρεσία, επικαλούμενη προφορική άποψη του Νομοθετικού Τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη σε διακοπή των εργασιών».
Ο «α» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Κρανιδίου Δ. Σφυρή, ο οποίος απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για τα τεκταινόμενα στον Δήμο σχετικά με την εισφορά σε γη και χρήμα των υποκατασκευή Ξενοδοχείων και την πολιτική ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση Αδείας εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έστω και τώρα, ο Δήμος κινείται προς την επιλογή των χρημάτων αντί της γης και τον καθορισμό του τιμήματος προκειμένου να συνεχιστούν οι οικοδομικές δραστηριότητες.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αν δεν υπήρχε η ρήξη των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται με τη μελέτη και κατασκευή των έργων, ο Δήμος Κρανιδίου θα είχε ζημιωθεί από την απώλεια γης ή χρημάτων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων Ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ευθύνη πλέον για την επίλυση της υπόθεσης βαραίνει την διεύθυνση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Πελοποννήσου την Νομαρχία Αργολίδας και τον Δήμο Κρανιδίου: «Η Δ/νση ΠΕΧΩ Πελοποννήσου στην οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται σύμφωνα με τον Ν. 2503/1997 να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις προς την πολ/κή υπηρεσία εφόσον της ζητηθεί.
Οι πράξεις της πολεοδομίας προσβάλλονται είτε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας κατόπιν προσφυγής, είτε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου με αίτηση ακυρώσεως (Ν. 2839/2000, όπως ισχύει).
Την ενδιαφερόμενη εταιρία δε πληροφορούμε ότι κατόπιν της ισχύος του Ν. 2218/1994 και επόμενους που αφορούν την ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λ’ και Β’ βαθμού, τα αιτήματα πολεοδομικού περιεχομένου αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες είναι και αρμόδιες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/1985, όπως ισχύει). Σε συνδυασμό με τους ισχύοντες όρους και κανονισμούς δομήσεως της κάθε περιοχής καθώς και με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.
Η Δ/νση O.K.K δεν έχει αρμοδιότητα εφαρμογής των πολεοδομικών διατάξεων, ούτε διενέργειας ελέγχου συγκεκριμένων διοικητικών πράξεων (π.χ έκδοση οικοδομικής αδείας – διακοπή οικοδομικών εργασιών, ανάκληση οικοδομικής αδείας, έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετες κατασκευές)».

Και πάλι σήμερα πήγαμε στον Δήμο Κρανιδίου και μιλήσαμε με τον νομικό συμβουλο για πολύ ωρα καθως και με τον αντιδήμαρχο κ Πιτσά σχετικά με τις καταπατησεις του ξενοδοχείου Γαλαξίας.

ΖΗΤΑΜΕ

απο το δημοτικό συμβούλιο να διαβάσει το υπόμνημα που υποβάλλαμε και να μας απαντήσει.

1.Οτι οσα γραφουμε εκφράζουν την δημοτική αρχή και συμφωνεί μαζί μας

2.Πώς το νομικό τμήμα θα  αναλάβει να διερευνησει τον σωστότερο τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα.Να αποδοθεί δηλαδή ο παραλιακός δρόμος και η εξοδος προς την παραλία στην κοινή χρήση οπως ηταν πάντα.

Το ιδιο εγινε και στον Αγ Αιμιλιανό οπου το ξενοδοχείο αφησε τον  δρόμο μέσα στη ιδιοκτησία του για να μπορούμε να φτάσουμε στην ακτή και το εκκλησάκι.Η ακόμα στη Βροχίτσα

Για εμας δηλαδή διαχωρίζεται το νομικό μέρος που μπορεί να πάρει καιρό (αφήνωντας περιθωρια για τετελεσμένα ) απο την πολιτικη βούληση του Δήμου που πρέπει να ειναι αμεση και ξεκαθαρη.

Η πόρτα πρέπει να πέσει-ο παραλιακός δρόμος να στρωθεί

Μας υποσχέθηκαν συντομη απαντηση τις επομενες μέρες.

Επιμένω να υπερασπιστούμε την κοινοτικη περιουσία χωρίς βία και αυθαιρεσία  σαν αυτη που εφαρμόζει το ξενοδοχείο.Ο δήμος μας εμεις ολοι ηρεμα και ειρηνικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία.

Οχι σε τετελεσμένα τύπου Κυριακού στον Αγ Αιμιλιανό.

Περνώντας αργότερα μπροστα απο το ξενοδοχείο ειδα πώς τα συρματοπλέγματα που ειχε βάλει το ξενοδοχείο το 92 στην εξοδο Ζ εκείνη με την αποφαση της πολεοδομίας ειναι ξηλωμένα. Ο δρόμος στην εξοδο Ζ ειναι ελευθερος ξανά.Ειναι μια εξέλιξη που ευχομαι να την εκανε η διευθυνση του ξενοδοχείου για να εκτονώσει την κατασταση.

Μακάρι.

cebeceb7cebbcf89cebcceadcebdceb1-cf83cf85cf81cebcceb1cf84ceb1

18/12/2008

Απο τους γειτονες και φίλους στο διαδικτυο της περιοχής μας  μονο εναν ξερω που να δουλευει στον τουρισμό.Ελπιζω να τον ενδιαφερουν οσα θα γραψω και να ξεκινησουμε ενα διαλογο που θα γεννησει ερωτηματα και στους υπολοιπους.

Επιμενω εδω και ενα χρόνο 5/2/,-28/8/9/10/27/1011/11 και -18/12 της περασμενης χρονιάς και 11/03/της φετινης  να βαζω με εφτα διαφορετικα ποστ το ερωτημα ποια αναπτυξη  γυρω απο τον τουρισμο σηκώνει ο τοπος σαν φυσικο περιβαλλον αλλα και σαν ανθρωπινη κοινωνία.Το κανω σαν εργαζομενος στον τουρισμο-επισιτισμο  απο το 1980 και νομιζω πως το σωματειο στην Ερμιονιδα πρεπει μεσα απο το ιστολογιο του αλλα και μια ημεριδα με ολους εργαζομενους και επαγγελματίες να αναζητησει πιθανες μελλοντικες κατευθύνσεις.

Γιατι ο σχεδιασμος αυτης της αναπτυξης εχει σχεση με τα περιβαλλοντικα προβλήματα (σκουπιδια ,νερό ,ενεργεια, ελευθερες και καθαρες παραλίες,αποχετευση ,)αλλα και τα κοινωνικά (ανεργεια,εγκληματικοτητα πολιτισμος,τοξικες ουσίες, αισθητικη του δομημενου περιβάλλοντος , επιθετικοτητα και μοναξιά).

Αμετανοητος αριστερος  βλέπω στις οικονομικες (στις παραγωγικές) σχεσεις μια βασικη παραμετρο της καθημερινοτητας (φυσικα οχι την μονη).

Τι ειδους μεσα παραγωγης, ποιος τα κατεχει, πως τα χρησιμοποιεί (και προς τα που τα κατευθυνει).

Οι δυο παρακατω φωτο ειναι  απο το ιδιο σημειο πρίν την αναπτυξη (το 2007 ) και σημερα μετα την αναπτυξη του απο εταιρεία ενοικιαζομενων σκαφων.

Aναπτυξη 1Αναπτυξη 2

Ξενοδοχεια η ενοικιαζόμενα;

Σε παλαιοτερα ποστ εχω αναφερθει στην αλλαγη του τουριστικου μοντελου τα τελευταια τριαντα χρόνια.Η συγκεντρωση του τουριστικου προιοντος σε λιγες μεγαλες εταιρείες(που ειναι ταυτοχρονα και με παρακλαδια τους ,τραπεζικες, τουριστικά πρακτορεία, ,εκδοσεις περιοδοκών και εφημεριδών αεροπορικες  εταιρείες) που κατευθυνουν την μαζα απο χωρα σε χωρα η και μερος σε μερος με μοναδικο στοχο το ριξιμο του κοστους και την αποκτηση αμεσα του μεγαλυτερου δυνατου κερδους .

Δεν ενδιαφερονται για την καταστροφη του περιβαλλοντος  η της κοινωνίας  οπου επενδυουν ο πλανητης ειναι μεγάλος και προχωρουν στην επομενη χωρα οταν ερθει ο κορεσμος.

Ενω λοιπον το κυριαρχο μοντελο στις δεκαετιες 60 και 70 ηταν το μεγαλο εργοστασιο (ξενοδοχειο) που χτιστηκε με επιδοτησεις του κρατους (εμας των ιδιων δηλαδή που δανειστηκαμε σαν λαος απο τις τραπεζες του εξωτερικου τις ιδιες τις εταιρείεςμεγαλα ποσά) απο τα τελη της δεκαετιας του 80 το μοντελο αλλαζει.

Το κρατος δεν επιδοτει πλεον την ταξη των νεοπλουτων κολητων για να χτισουν μεγαλες μοναδες αλλα τον καθενα απο εμας να χτισει τα ενοικιαζόμενα δωματια η το εστιατοριο του.

Ετσι η εργατικη ταξη με συγκεκριμενες εργασιακες σχεσεις και απαιτησεις σχεδο εξαφανιζεται σε μεγαλο μερος της χωρας  οπως δειχνουν τα κλειστα ξενοδοχεια (Βερβερονταververoda Σαλαντι Γιουλη )και στην θεση της γεννιεται ο καταχρεωμενος μικροιδιοκτητης, ερμαιο των τουριστικών πρακτορων, της εφορίας, και των αφαλιστικων ταμειων, σκληρα εργαζόμενος για να τα καταφερει, εχοντας και καποιους αλλοδαπους  εργατες (νομιμους η παρανομους )που δεν εχουν πολιτικα δικαιωματα και αποτελουν σημερα το 10% του πληθυσμού.

Οι εταιρείες και το κρατος συνεχίζουν να εχουν το πανω χερι στην διαμορφωση των ορων του παιχνιδιου και ταυτοχρονα εχουν απαλλαγει απο καθε υποχρεωση μεσα στα πλαισια της ελευθερης αγορας και οικονομίας.

Οι εργατες χαθηκαν γιναμε ολοι αφεντικά οι ικανοτεροι (με ποια κριτήρια ; ) θα επιβιώσουν. Οσοι χασουν δεν δικαιουνται ουτε επιδομα ανεργειας κι ας δουλευαν δωδεκαωρα (αυτοι και ολο τους το σοι ) ανασφαλιστοι για χρόνια μπας και τα καταφερουν.Οχι μονο αυτο αλλα το κρατος και οι τραπεζες θα τους κυνηγησουν για χρόνια με τοκους και προστιμα που πρεπει να πληρωσουν οντας συνηθως σε μεγαλη ηλικία..

Τα ενοικιαζόμενα δωματια και ολο το κυκλωμα γυρω απο αυτα (ενα μοντελλο που στην επαρχία μας δεν περασε  μιας και ειχαν επιλεγει οι μεγαλες μοναδες και μετα βγηκαμε απο την πιατσα) απαιτουν φθηνο τουρισμο.Τα γεμιζουν οι ιδιες εταιρειες που φερνουν κοσμο και στα ξενοδοχεία αλλα με αλλο στοχευμενο αγοραστικο προιον.Την εργατικη ταξη και τους συνταξιουχους και λιγωτερο της οικογενειες του Ιουλιου- Αυγουστου.Για να ριξουν τις τιμες ζητανε απο εμας (το κρατος δηλαδή ) γειτονικο  περιφερειακο αεροδρόμιο.

Αιγινα, Αγκιστρι,Πορος , Υδρα ,Σπετσες ,Πορτο Χελι,ειναι εκτος μαζικων πρακτορείων.

Για να δουμε τι γινεται στην Λευκαδα που με το αεροδρομιο του Ακτιου εχει σεζόν απο 5 Μαη μεχρι 30 Οκτώμβρη.Ποιο συγκεκριμενα στο κοσμοπολιτικο Νυδρί που δουλευω εγω.

Ενα μικρο ξενοδοχειο 6 δικληνων(12 ατομων ) νοικιαζεται απο τους Ολλανδους 10.000 ευρω την σεζόν,για τις 180 μερες δηλαδή.Θεωρητικα  οι 2160 διανυκτερευσεις κοστιζουν στην εταιρία  4,6 ευρω/διανυκτερευση.

Θεωρητικα γιατι δεν γεμιζει το ξενοδοχειο 2160 διανυκτερευσεις Και παλι ομως τα περιθωρια κερδους ειναι τεραστια.Ποτε θα αποσβεσουν αυτοι οι ανθρωποι τα δανεια τους;

Ποτέ. Αν μεινει καμμια δεκαρα θα κανουν μια επεκταση (συνηθως αυθαιρετη ) του κτιρίου  μπας και βγαλουν κατι παραπανω.

Ετσι πολλοι ιδιοκτητες φυγανε απο τις εταιρείες και πανε να βγαλουν τα ιδια λεφτα απο τους Ελληνες στις σαραντα μερες  10 Ιουλίου με τελος Αυγουστου.

Τοτε το δικληνο παει απο 60 ευρω και πανω οποτε το ιδιο ξενοδοχειο θα βγαλει 14.400 ευρω μεσα σε λιγες μερες αντι για τις 10.000 του εξαμηνου.Και τα δωματια γινονται αναρπαστα μεχρι σημερα. Μεγαλο μερος του επιδοματος αδειας των Ελληνων παει στο δωματειο.

Για να δουμε την εστιαση ομως.

Γυρω στα 100 καταστηματα εστιασης συνωστιζονται σε μια μικρη αγορα…Πρεπει να μοιραστουν  2-3  χιλιαδες παραθεριστες συν τους περαστικους εκδρομεις με τα λεωφορεία.Για να παει λεωφορειο σε μαγαζί (συνηθως σχολικη εκδρομη ,εργαζομενοι,η ΚΑΠΗ )πρεπει να φαει και να πληρωθει ο οδηγος η ο πρακτορας η και οι δυο.Η ταριφα ειναι απι 1,5 το κεφαλι μεχρι ΄3,5 ευρω. Η τιμη του πιατου γυρω στα 5 ευρω.Το μαγαζί γεμιζει με πενηντα απαιτητικους Ελληνες  (χρειαζεται προσωπικο για τους εξυπηρετησει) που θελουν να φανε γρηγορα φθηνα και καλά.

Και στο τελος πληρωνεις το χαρατσι.

Οι ξενες εταιρείες για να σου στειλουν κοσμο πρεπει να τους προσφερεις .

Πρωτα απο ολα να τρωει τζαμπα το προσωπικο τους αλλα και να κανουν στο μαγαζί τα welcome ενημερωτικα τους οπου οι κακοπληρωμενοι πρακτορες (συνηθως αλλοδαποι των 400 ευρω τον μηνα ) πουλανε εκδρομες για να συμπληρωσουν τον μισθο τους.

Και στα ενημερωτικά τους αυτα το μαγαζί κερναει πορτοκαλλάδες καφεδες και κανενα ουζάκι μπας και του κατσει καμμια παρεα για το βραδυ.Και αντε να πλυνεις και να καθαρισεις μετα…

Μηπως οι μαρινες και τα ιστιοπλοικα ειναι μια λυση;

nidri harbour1

Ειναι και τα ιστιοπλοικα σκαφη οι εταιρείες που τα νοικιαζουν μικρες και μεγαλες και παρακαμπτουν το κυκλωμα διανυκτερευση (ξενοδοχειακη η δωματίων) περιορίζοντας το κοστος και μειωνοντας την επενδυση στην χωρα μας.Ολο το κυκλωμα που δουλευει γυρω απο τον τουρισμό εργολαβοι οικοδομοι καθαριστριες σερβιτοροι τεχνικοι μαγειρες κλπ χανονται σε μια νυχτα.

Ασε που η “επενδυση”  ειναι στο ποδι (στο κυμα ) και μπορει να μεταφερθει μεσα σε μια νύχτα σε γειτονικη χωρα.Εμας θα μας μεινουν οι ταβερνες ,οι μαρίνες (που θα φτιαξει το Ελληνικο κρατος οπως και τα αεροδρόμια) και τα ονειρα.

Αλλο παραμυθι κι αυτο που μας πουλάνε.Να φτιαξουμε (εμεις οι Ελληνες με τους φορους μας )μαρινες ,να ερθουν οι κοτεραδες απο το εξωτερικο που εχουν λεφτα να τρωνε αστακους στις ταβερνες μας.

Μαρίνα στην Ερμιόνη μαρινα και στο Ναυπλιο.

http://anagnostispe.blogspot.com/2009/05/blog-post_8140.html

http://www.primeminister.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7152

Πρωτα απο ολα γυρω απο τους χωρους που συγκεντρωνονται ιστιοπλοικα (μαρίνες η οχι )μαζευονται ιδιοκτητες σκαφων που ερχονται δυο φορες τον χρόνο στην Ελλάδα για διακοπες.

Αυτοι τρωνε μεσα στο σκαφος η σε φτηνα μαγαζιά δεν εχουν  και πολλα λεφτα ειναι καλοι ανθρωποι ευγενικοί αλλα δεν στηριζουν την Ελληνικη οικονομία.

Ειναι οι μονιμες κοινοτητες ,(Αγγλων συνηθωςκαι Γερμανων) , που ζουνε ολο τον χρόνο μεσα στο σκαφος πολλοι απο αυτους  αλκοολικοι και παμφτωχοι κλεισμενοι στο γκετο της κοινοτητας τους μπορει μετα απο δεκα και εικοσι χρόνια στην Ελλαδα να εχουν μαθει νε λενε μια μπυρα παρακαλω.

Τελος ειναι και οι εταιρείες .Μεγάλες σαν την NEILSΟN (Nautica Bay) και την sunsail η μικρες των δεκα εικοσι σκαφών.Τις δευτερες τις εχουν συνηθως Ευρωπαιοι Γερμανοι Αυστριακοι και Αγγλοι δεν αφηνουν τιποτα στον τοπο εκτος απο το σουπερ μαρκετ και πιθανα κατι στην εφορία.

Σε μια εταιρεια για παραδειγμα απεναντι στο μαγαζί που δουλευω (Αυστριακου )εργαζεται ο ιδιος και δυο ζευγαρια συμπατριωτων του συνταξιουχων που συνηθως τρωνε στο σουβλατζιδικο της γειτονιάς.Μισθο δεν ξερω αν παίρνουν, παντως εχουν τα σκαφη τους στην αυθαιρετα κατασκευασμενη προβλήτα του (το λιμενικο εχει υπαβαλλει μυνηση) και ζουνε εδω ολο το χρόνο.

Οι πελατες του φτανουν, ψωνιζουν στο σουπερ μαρκετ, και φευγουν.

Ειναι ανθρωποι που μετρανε το σεντ στον λογαριασμο του φαγητου,και οσο για τους αστακους ευτυχώς για το ειδος δεν το γνωρίζουν.Καμμια σαρδελλα με 5 ευρώ και χωριατικη που να κανει κατω απο αυτη την τιμη ισως και καμμια μπυρα και χυμα κρασί.Και για να σου ερθουν στο μαγαζί παλι πρεπει να ταιζεις και να ποτιζεις ολο το καλοκαιρι τζαμπα τον ιδιοκτητη και του ανθρωπους του ετσι που να σε συστησουν.

Παμε στις μεγαλες εταιρείες  τωρα.

Η Neilsοn πληρωνει 500 ευρω τον μηνα στους νεαρους Αγγλους που δουλευουν χωρις ΙΚΑ.

Διαβαστε τους ορους εργασιας οπως καταγραφωνται διπλωματικα στην σχετικη ιστοσελίδα της ετασιρείας. Επιθεωρηση εργασίας και ΙΚΑ πανε ποτε για ελεγχο; Και γιατι να παει αφου η εταιρεία προσφερει ιδιωτικη ιατρικη ασφαλιση με ιδιωτη γιατρο στο χωριό ετσι που ατυχήματα να μην καταγραφωνται στο δημοσιο νοσοκομείο.

http://www.neilson.co.uk/What-are-we-after-Overseas.aspx

Συμπληρωνουν τον μισθο τους τρωγοντας τζαμπα στα εστιατορια αυτοι και οι διευθυντες μπας και πανε καμμια  φλοτίλα για γευμα.

Που σημαινει για παραδειγμα 12 ατομα πελατες και τρεις προσωπικο τζαμπα.

Σε λογαριασμο εννεα ατομων 110 ευρω (δεν ηρθαν ολοι οι πελατες αλλα ηρθαν και οι τρεις του προσωπικου) το κερασμα του προσωπικου  ηταν 28 ευρω.Αυτοι ειναι οι αστακοι των κοτεραδων.

Και η nielsen μαζευτηκε  φετος στην Ελλάδα και ανοιξε καινουργιο ποστο στην Χαλκιδικη γιατι η Κροατια τους εδιωξε.Γιατι η Κροατια απαιτησε το προσωπικο να ειναι ντοπιοι να πληρωνονται με μισθους και ασφαλιση της χωρας και οχι με συμβασεις Αγγλίας.

Ερχονται λοιπον αυτα τα παιδιά της μεσαιας ταξης αποφοιτοι κολλεγίων να κανουν “διακοπες στην Ελλάδα και ελευθερη ιστιοπλοϊα  και στερουν θεσεις εργασιας απο Ελληνες εργαζόμενους. Επαναλαμβανω απο τις εταιρειες αυτες μεροκαματο βγαζουν μονο τα σουπερ μαρκετ .

Ξενοδοχειο δεν πανε ,το φαγητο με διαφορους τροπους (δωρεαν γευματων) δεν αφηνει κερδος στην χωρα , μεροκαματα δεν δίνουν στην Ελλάδα.

Ολο το προσωπικο ειναι αλλοδαποι κακοπληρωμενοι και σκληρα εργαζόμενοι.

Η αναπτυξη ειναι μια κατηφορα υποβαθμισης και συσωρευσης δραστηριοτητων χωρίς σχεδιασμο μεχρι ολα να καταρευσουν.Το μονο πραγμα που την τροφοδοτει ειναι η αναρχη διψα για κερδος των ιδιωτων μεγαλων και μικρών καθως και τα δημοσια εργα που δινουν την ευκαιρεια σε πολιτκους και κρατικους υπαλληλους να διαπλακουν με κατασκευαστες σε ενα αλισβερίση ψηφοθηρίας και οικονομικων εξυπηρετησεων.Το τελευταιο που μετρα ειναι η περιβαλλοντικη καταστροφη και η κοινωνικη διαλυση.

Θα συνεχισω ομως.

21/05/2009

 

  Γράφω ξανά και ξανά για ενα αλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της επαρχίας μας με πολλούς πυλώνες και οχι την μονοδιάστατη ανάπτυξη του μαζικού υψηλού η αλλου τουρισμού-οικοδομής κατοικιών. Και μη μου πειτε οτι η λαδια στη ξερική γη μας ειναι θέμα βροχής και τυχης γιατί και ο τουρισμός το ιδιο ειναι. Υπάρχει μια κυκλικότητα τουριστικών κρίσεων που μοιάζει με τις καλλές και τις κακές χρονιές στο λάδι. Ομως ακόμα και σε μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υπάρχουν ορθολογικές και μη ορθολογικές εφαρμογές. Παραγουμε λάδι με αεροψεκασμούς ,με Κρητική  (ποτιστική )ποικιλία ελαιόδεντρων ,με θερμική κατεργασία στην παραγωγή, με λιπάσματα που καταστρέφουν τους υδροφορείς και κατασπατάληση του νερού , αποθήκευση του σε ακαταλληλες δεξαμενές και νόθευση του με λάδι περασμένης χρονιάς η  Παραγουμε λάδι με δολωματικη καταπολέμιση του δάκου με την ξερική τοπικη ποικιλία Μανάκι , ψυχρή παραγωγή ελαιολάδου στα λιοτρίβια , βιολογικά λιπάσματα και ποτισμα με σταγόνα (οπου χρειάζεται ) συντήρηση του σε καταλληλες δεξαμενές με ξεκάθαρο διαχωρισμό του φετινού απ το περσυνό. Πάμε να πιάσουμε χαμηλή ανταγωνιστική τιμή με τους Ιταλούς και Ισπανούς ρίχνοντας το κόστος και την ποιότητα η ξαναβάζουμε το λάδι μας στο βάθρο που του πρέπει με την αντίστοιχη φυσικά τιμή πώλησης. Σε κάποιο επόμενο post θα σηκώσω το ιστορικό του αγώνα ΚΑΙ στην επαρχία μας ενάντια στους αεροψεκασμούς για την καταπολέμιση του Δάκου. Μη νομίζεται πώς το απλό και λογικό ηταν ευκολα. Μας θεωρούσαν περίπου σαν τρελλούς τρομοκράτες που θέλουμε να καταστρέψουμε τους παραγωγούς. Και μας  ψέκαζαν με καρκινογόνα δηλητήρια συνεχεια και απροειδοποιητα. Τι γίνεται με τη μούργα; Την κατεργαζόμαστε με ευθύνη στις επόμενες γενιές και μετα την αξιοποιούμε , η βρωμίζουμε τον τόπο με την τοξικότητα της. Τι ειναι αυτό το λάδι αυτο το πράσινο χρυσάφι , που στην γεμάτη χολιστερίνη απ τα βούτυρα Ευρώπη, προωθείται σαν φάρμακο σε μπουκαλάκια; Φάε λάδι κι ελα βράδυ. Μιά φέτα φρέσκο ψωμί βουτυγμένο στο φρέσκο, ζεστο ,ακόμα λάδι στο λιοτρίβι .Οποιος το δοκίμασε δεν το ξεχνά ποτέ. Ανεβάζω παρακάτω απο το εξαιρετικό νέο βιβλίο του Βασίλη Λαδά Το Κρανίδι και οι αλήθειες του δύο σελίδες με τις απόψεις του απόψεις με ιδιαίτερη βαρύτητα οχι μόνο γιατι ειναι παραγωγός μια ζωή αλλα και γιατί ηταν μέλος του ΔΣ του Αγροτικού συνεταιρισμού Κρανιδίου . Δεν ειναι μόνο αυτες οι δυο σελίδες. Και οι υπόλοιπες με αναφορες στην παραγωγή ελαιολάδου απο την 78 εως την84 ειναι σημαντικές (οπως εξ αλλου και ολο το βιβλίο )                 Η παρακάτω ειναι μια εργασία για την σχολή μαγείρων που γράφτηκε πρίν απο κάποια χρόνια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: BAΣH ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ Τι ειναι  αυτό το μαγικό υγρό με τις θαυματουργές και λίγο ακαταλαβίστικες ιδιότητες; Εχει ομορφη γευση, χρώμα, πλούσια γηινα αρώματα. Ειναι δεμενο στο μυαλό μας με την Θεά Αθηνά που φύτεψε την πρώτη ρίζα στον βράχο της Ακρόπολης, σηματοδοτώντας τον πολιτισμό των ανθρώπων που δαμάζουν την φύση και παιρνουν τους χυμούς της. Τον πολιτισμό της ειρήνης, απέναντι στα πολεμικά δωρα του Ποσειδώνα. Την ελια του Πλάτωνα στην Ιερα οδό. Τον κλάδο ελαίας στους νικητες των Ολυμπιακών αγώνων, το υγρο χρυσάφι του Ομήρου. Το λάδι βαφτισης των Χριστιανών. Ειναι δεμένο και με το λαδάκι που εβαζε η μανα μας στο αυτί οταν πονούσαμε,τις πλούσιες μυρωδιές απ τον Οκτώβρη ως τον Δεκέμβρη στα χωριά της Κρήτης, της Αργολίδας, της Μεσσηνίας, της Λεσβου, ολης της Ελλάδας. Ειμαστε η τριτη σε παραγωγή χωρα της Ευρώπης με 330,000 τονους Ελαιολάδου μετα την Ισπανία και την Ιταλία. Οι Ελληνες ελαιοκαλλιεργητές φτανουν τις 651,000 και γύρω απ αυτούς ζει κυριολεκτικά ολη η επαρχία.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Δεν χρειάζεται να διαβάσω το αρθρο με τα στοιχεία στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ http://anagnostispe.blogspot.com/ για να καταλάβω τι γίνεται.

Ουτε να ακούω στην τηλεόραση καθημερινά πώς η αγορά εχει κάτσει , αλλά οι τιμές δεν πέφτουν. Φυσικά .Τά κέρδη ηταν τόσο μεγάλα τα τελευταία χρόνια που οι εργολάβοι προτιμάνε να μην πουλήσουν μόνο να απολύουν εργάτες και να μην κολάνε ενσημα. Οι μετανάστες σφίγγουν τα δόντια και περιμένουν.Φαντάζομαι και τα παιδιά τους μοιράζονται την αγωνία.

Θα γυρίσουν “πίσω” ;

Σε ποιά πατρίδα ειναι αυτό το “πίσω “, σε ποιό σχολείο, ποιούς φίλους ,ποιό μέλλον.

Ολοι ελπίζουμε ναναι μια μπορα που θα περάσει. Ενα δυό χρόνια τα πράγματα θα φτιάξουν.

Ναι θα φτιάξουν.Δεν γκρεμίζεται ο καπιταλισμός. Αναδιανομή του πλούτου γίνεται.

Το ζητούμενο ειναι τι σημαίνει αυτο το “θα φτιάξουν “.

Σε ποιά κατευθυνση θα πάμε. Ποιές δραστηριότητες θα συγκεντρώσουν το χρήμα και τα κέρδη.

Ποιές δυνατότητες εχει η φύση να καλύψει συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες .Ποιές ειναι οι πολιτικές επιλογές του διεθνούς κεφάλαιου σε σχέση με τους λαους και την παραγωγή κέρδους.

Η Ερμιονίδα συμμετέχει στην κρίση. Μια βόλτα στις μάντρες το φανερώνει. Ειναι στην ατμόσφαιρα.Και ειναι τουλάχιστον περίεργο να εισαι αντίθετος σε κατασκευαστικά συμφέροντα σήμερα.

Κακά τα ψέματα.Εμπόριο γής και οικοδομή ειναι οι οικονομικοί πυλώνες της επαρχίας.Ραγισμένοι αλλα αυτοί ειναι. Οχι τουρισμός και γεωργία.

Οι πλούσιοι (η ευκατάστατοι αν θέλετε ) συμπολίτες μας δεν εγιναν αυτό που ειναι μαζεύοντας χαρούπια η δουλεύοντας στα ξενοδοχεία.

Πούλησαν χτήματα ,δούλεψαν μάστορες και εργολάβοι ,ανοιξαν μαγαζιά σχετικά με την οικοδομή .Και στον κατήφορο που βλέπουν μπροστά τους μονο φρένο ειναι η περισσότερη οικοδομή.

Γίνεται ομως;

Μην ξεχνάτε πώς εγιναν αυτό που ειναι οχι απο επιλογή αλλα απλά γιατι τα κύμματα της οικονομιας τους πέταξαν σ αυτη την ακτή.

Ε λοιπόν η θα αφεθούμε στο κύμμα που μπορεί να μας  πάει ξανά στην βαθειά θάλασσα η θα σηκωθούμε τωρα και θα διαγράψουμε εμεις αυτη τη φορά (στο μέτρο του δυνατού πάντα ) το μέλλον μας.

13/11/2008

Κρανιδιώτικο Ελαιόλαδο κορυφαία ποιότητα σε γεύση ,χρώμα, αρώματα, πυκνότηταΔεκεμβρίου 6, 2008 in Οικονομι. ανάπτυξη | Leave a comment (Edit) 

Εχουμε διάφορες ποικιλίες ελιάς.

 Κρητης, Μανάκι Πελοποννήσου, Δαφνόφυλλη Κέρκυρας και αλλες. Ανάλογα με την τοποθεσία που φυτρώνουν οι ελιές στίς πλεύρες, ξερικές, καμπίσιες (η και ποτιστικές) μεσα στις ρεματιές, αλλά και ανάλογα με τίς βροχές καθε χρονιάς, αυξανεται η οχι το βάρος του καρπού, η υγρασία του και η αναλογία του νερού.

Η αναλογία αυτή μπορεί να ξεκινάει από τριά κιλά ελιές να δίνουν ενα κιλό λάδι σε σπάνιες καλες περιπτωσεις, μέχρι και επτά κιλά ελιές νά δίνουν ενα κιλό λάδι στίς χειρότερες.

Αλλος παράγοντας που υπολογίζεται ειναι τα αρώματα η πυκνότητα και το χρώμα του.

Ακόμα ο βαθμός οξύτητας που εχει σχέση με το αν υπήρχαν κλαδάκια, φύλλα, και αλλα σώματα κατα την εκθλιψη.

Ακομα την προσβολή του καρπού απο τον δακο, ενα μικρό σκουλίκι που τρωει τόν καρπό και αποβάλλει τοξίνες .

Τέλος σημαντικό μερος στην ποιότητα εχει ο τρόπος εκθλιψης. Στα παλια χρόνια παιρναν λίγο λάδι με το τρίψιμο του καρπού αναμεσα σε πέτρες και την θερμανση του σε χαμηλες θερμοκρασίες για να διαχωρίσουν το νερό.

Σήμερα τα φυγοκεντρικά υψηλών θερμοκρασιών ελαιοτριβεία ειναι πιο αποτελεσματικά αλλα δίνουν λαδια που πολλοι ισχυρίζονται οτι χανουν σε ποιότητα αρώματα και γέυση.

Τα παρακάτω ειναι τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς για να βγεί το λάδι σε  ενα σύγχρονο λιοτρίβι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα παλιά λιοτρίβια ο παραγωγός ηταν απο πανω οταν εβγαινε το λάδι του, (και σήμερα το ιδιο προσπαθούν οι παραγωγοί ) γιατι αλλιώς   μπορεί να ανακατευτούν λάδια με μεγαλύτερη η μικρότερη υγρασία (πλεύρες με καμπίσιες ) και αρα ο παραγωγός να χάσει. Αν και αυτός ο μέσος ορος φαντάζει δημοκρατικός.

Η μούργα (η λάσπη που μένει ) ειναι τοξική και δυσωσμη αλλα με την καταλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει λίπασμα. Τα υγρα απόβλητα των ελαιοτριβείων πρεπει να εξουδετερώνονται σε δεξαμενη με υδράσβεστο και οχι να αποβαλλονται στο αποχετευτικό σύστημα, σε χειμάρους, τάφρους και αποστραγγιστικά αυλάκια.(Μελετη για το ελαιολαδο Οικολογικής Κινησης Καλαματας 1990)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Η συγκομιδή στην επαρχία μας γίνεται με το χτενάκι, μια διαδικασία επίπονη και υψηλής εξειδίκευσης για να μην πληγωθει το δεντρο.

Απο κάτω απλώνονται λινάτσες και εργάτριες συνηθως, κανουν το ξεσκοκιασμα (αφαίρεση φύλλων κλαδιών).

Ο καρπός μπαίνει σε τσουβάλια 25- 60 κιλών και μετριέται σε κάργα (360 κιλά το κάργο).

Τα μεροκάματα φέτος ειναι γύρω στα 35 ευρώ χωρίς ασφάλιση φυσικά (περίπου δώδεκα χιλίαδες δρχ δηλάδή, οταν το 1991 ηταν οκτώ με δεκα χιλιάδες  δραχμές -30 ευρώ.)  παλιά τα παιρνανε με ποσοστό (μισακά η 40%) εργάτες, που κλαδευανε κιολας τα δέντρα και πουλάγανε τα ξύλα για τζάκια.. Η δουλιά ειναι απο την στιγμή που θα στεγνώσουν τα φύλλα απο την πρωινή υγρασία (για να μην πληγωθει το δέντρο) μεχρι να πέσει ο ηλιος.

Το ελαιολαδο που βγαίνει απ το λιοτρίβι μπαινει σε τενεκέδες των 17 κιλών και διοχετευεται στην αγορα.

 

Στο χωρο απηθήκευσης πρέπει να φυλάσεται σε θερμοκρασία 10-15 βαθμούς, μακρυά απ το φως, κατα προτίμηση σε σκουρα γυάλινα δοχεία με μικρό στόμιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το ζωντανό ελαιολαδο ταγγίζει. Κατω απ τις παραπανω συνθηκες μπορει να φυλαχθει 12-18 μηνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εχουμε 3 κατηγορίες ελαιολάδων που βγαινουν απο τον καρπό και τρεις απο τον πυρηνα (κουκουτσι).

 

ΚΑΡΠΟΣ

1.Παρθένα ελαιολαδα

α)Εξαιρετικά παρθενο ελαιολαδο αριστη ποιότητα –οξύτητα<1%.

β)Παρθένο ελαιόλαδο η εκλεκτό  Πολύ καλής ποιότητας –οξυτητα  <2%.

γ)Κοινό παρθένο ελαιόλαδο –οξύτητα<3,5% δεν υπάρχει τυποποιημενο.

δ)Μειονεκτικό (Λαμπάντε)παρθένο ελαιόλαδο-οξύτητα>3,5% ακατάλληλο για φαγητο Χρησιμοποιηται στην βιομηχανία.

2.Εξευγενισμενο ελαιολαδο.Λαμβανεται απο τον εξευγενισμο παρθένων ελαιολάδων-οξύτητα <0,5%

3.Ελαιολαδο.(Ανάμιξη των δύο παραπάνω οξύτητα < 1,5%

 

ΠΥΡΗΝΑΣ

4.Ακατεργαστο πυρηνελαιο. 5.Εξευγενισμενο πυρηνελαιο. 6.Πυρηνελαιο.

 (Chefs Club τευχος3) 

Μεγάλη σημασία εχει να προσέχουμε τις νοθειες, αναμεσα στις παραπάνω κατηγορίες, με σπορέλαια. ακόμα και με αλλα φτηνότερα λάδια.Εχουν παρατηρηθει στην Ισπανια απάτες και με μηχανόλαδα.

Πρέπει να προτιμάμε η δυνατόν, λάδι από γνωστό μας παραγωγό, που εφαρμόζει φυσική λίπανση και βιολογική καταπολέμιση του Δακου (η δυνατον στην λίπανση βιολογική καλλιεργεια), από λιοτρίβι ψυχρής εκθλιψης, απο ξερικές ελιές,  με πυκνη γεματη αρώματα υφή και χρώμα και να το διατηρούμε στις προαναφερθεισες συνθήκες. 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Zoύνε οι Ελληνες σαν τα ψηλά βουνά; Σύμφωνα με την διάσημη πλέον ερευνα για την μεσογειακή διατροφή, ο πλυθησμός της Κρήτης βρέθηκε να εχει την χαμηλότερη θνησιμότητα αναμεσα σε 16 πληθυσμούς που παρακολουθούνταν για 38 χρόνια.

Ας δουμε αναλυτικότερα τα συμπερασματα της ερευνας

1.Χαμηλή θνησιμότητα απο εμφραγμα γιατι η μεγαλη χρήση ελαιολαδου, φρούτων και λαχανικών εμποδίζει την οξειδωση των λιπαρων οξεων της LDL χοληστερόλης

που συσωρεύεται στα τοιχώματα των  αρτηριών μας, στενευωντας τις και δημιουργώντας προυποθεσεις εμφραγματος.

2.Η φυση, προνοωντας  για την προστασια της ιδιας της ελιας απο την οξειδωση, προικισε τον καρπό της με σημαντικές ποσότητες αντιοξειδοτικών ουσιών (πολυφαινόλες).Οι ουσίες αυτες προστατευουν τα λιπαρα οξέα των κυταρικών μεμβρανων, απο τις οξειδωτικές επεξεργασίες και ετσι επιβραδύνεται η γήρανση των κυταρων του σώματος.

3.Η τριτη και πλέον σημαντική δράση των πολυφαινολών, ειναι η δεσμευση των ελευθερων τοξικών ριζων που υπάρχουν η δημιουργούνται στον οργανισμό μας και οι οποίες πιστευεται οτι ειναι υπεύθυνες για την εναρξη της καρκινικής επεξεργασίας.

Δυστυχως ενω για  4000 χρόνια οι Κρήτες ακολουθουσαν την Μεσογειακή διαιτα τις τελευταίες τρεις – τεσσερες δεκαετίες εχουν αλλαξει ριζικά τον τρόπο διατροφής τους με συνέπεια να αυξηθεί κατα 24% το εμφραγμα στους ανδρες, ενω παραλληλα παρατηρήθηκε αυξηση κατα 40% της χοληστερόλης  LDL στο αιμα τους.

(Αντωνης Καφατος  MD  καθηγητης Διευθυντης Κλινικης Προληπτικης Ιατρικης και Διατροφής,   εφημ. Ελευθεροτυπία 9 Ιουλιου).

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Μια αλλη ιδιότητα του ελαιολάδου ειναι η συμπεριφορά του στο τηγανι, συμπεριφορά που πολύ αμφισβητήθηκε απο τις βιομηχανίες που προωθούν τα σπορέλαια.

Tα σπορελαια υπερθερμένονται στους 170 βαθμους ενω το ελαιολαδο αντέχει σε πανω απο 200 βαθμους πριν οξειδωθει.Το ελαιόλαδο ειναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρα οξέα σε αντίθεση με τα σπορέλεια που ειναι πλούσια σε πολυακόρεστα (τοκοφερόλες). Δεν εισχωρει στις τροφές  κατα το τηγανισμα,και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθει μεχρι και 10  φορές. χωρίς να χάσει τις θρεπτικές του ιδιότητες. Φιλτράρωντας το σε ενα φιλτρο του καφέ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανετα  μεχρι και επτα φορές. Φυσικά καλό ειναι να μην χρησιμοποιούμε εξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά παρθένο οξύτητας 0,5-2 %.

(<Το Ελαιόλαδο ο πολιτισμός της ελιας> Νικος και Μαρία Ψιλάκη, Ηλίας Καστανας, εκδόσεις Καρμανωρ1999).

(Ερευνα Fedeli /Ερευνα Varela   Περιοδικό Κουζίνα τευχος 27 σελ 102) 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η ΑΛΛΑ ΕΛΑΙΑ

Για επτα διαφορετικους λόγους πρεπει να προτιμαμε την χρηση ελαιολαδου.

1.Για την αποφυγη καρδιαγγειακων παθησεων.

2.Σωστη υγεια και μακροβιότητα, σωστη αναπτυξη του νευρικου συστηματος προστασια δερματος και μαλλιων, προστασία οστων από την απώλεια ασβεστίου                                      (το μοναδικό ελαιο που περιεχει βιταμίνη Ε, εχει υψηλα επίπεδα ελαικου καθως και λινελαικου οξεως που απαντωνται σε αναλογο ποσοστο μονο στο μητρικό γαλα).

3.Σωστη λειτουργεία του παχεως εντερου –αντικαρκινικες ιδιοτητες –επούλωση ελκους (σε ποσοστό μεχρι και 55%).

4.Δίνει τον ιδιο αριθμό θερμίδων με αλλα ελαια.

5.Αντεχει σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα καθώς και τα αρώματα του και επομένως ενδείκνυται για τηγανισμα.

6.Ειναι πιο ευκολόπεπτο απο τα φυτικά ελαια. Παλιά υπήρχε η αποψη οτι επειδη τα πολυακόρεστα οξειδώνονται γρήγορα, κουραζουν λιγότερο τον οργανισμό κατα την διαδικασια αφομείωσης τους. Η θεωρία αυτη παρεβλεπε ωστόσω, το γεγονός οτι η γρήγορη οξείδωση ειχε τα αποτελέσματα που προαναφερθηκαν.

7.Συνοδευει αρμονικά με τα πλούσια αρώματα αλλα και τις φυσικές ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, ολες τις σαλάτες καθώς και εμπλουτισμένο με αρωματα βοτάνων  λεμονιού η ξυδιού, αντικαθιστα με ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά αλλά και διαυγεια ολες τις σάλτσες σε ψητά κρέατα και ψαρια.

(Περιοδικό Chefs Club Tευχος 3)

 ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 

Low Density Lipoprotein – χαμηλης πυκνότητας λιποπροτεινης κακή χοληστερόλη.

Λιπίδια – συνδεδεμενα με απολιποπρωτεινες σχηματιζουν συσσωματα που οναμαζονται λιποπροτεινες.

Τα κορεσμενα λιπαρα οξεα – εχουν απλούς δεσμους ανθρακα στο μοριο τους ενω τα ακόρεστα διπλους δεσμούς ανθρακα.

Πολυακόρεστα – δυσκολια οξείδωσης.  Μονοακόρεστα  – ευκολη οξειδωση.

Κορεσμένα κρέας ,γαλακτοκομικά προιοντα

Πολυακόρεστα σογιελαιο, αραβοσιτελαιο, ηλιελαιο, λαδια απο θαλασσινα.

Μονοακόρεστα ελαιολαδο, ελαια απο καρύδια φουντουκια.

Τα ζωικα λίπη δεν εχουν αντιοξειδωτικά και οξειδώνονται γρήγορα ενω τα σπορέλαια εχουν οξειδωτικά (τοκοφερολες ) σε μεγάλο ποσοστο ακόρεστων και αυτοοξειδώνονται γρήγορα με την ανοδο της θερμοκρασίας. 

06/12/2008

Στην πολύ καλή και με θέσεις στα προβλήματα της Αργολίδας εφημερίδα Αναγνώστης διαβάζουμε ενα αρθρο που εγω τουλάχιστον δενν καταλαβα σε ολες του τις λεπτομέρειες. Το ζουμί ειναι πώς η εταιρεία του γκόλφ Κοιλάδας εκτος απο δωρεες στά σχολεία της περιοχής κυτάει να φάει και κάποιες δεκάδες στρεμματα που σύμφωνα με τον νόμο επρεπε να εχει παραχωρήσει στον Δήμο Κρανιδίου για να ειναι νόμιμη η λειτουργεία της. Καποια αλλη εταιρεία ανταγωνιστική το βρήκε αυτο την κατήγγειλε μπλέχτηκαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου ως οφειλαν και εχει γίνει μπάχαλο.

Συνδέστε τα ολα αυτα με την μικρουπόθεση του Γαλαξία που παει να φέι την παραλία οπως εφαγε τον δρόμο απο αδρανεια του κράτους πρίν απο πολλά χρόνια και θα δείτε πώς μ’ονο ο ελεγχος και η επαγρύπνηση των πολιτών βάζει φρένο στις παρανομίες που διαπράτονται κάτω απ το τραπέζι.

Η  ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.

ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Πολλες “βιτρίνες “σπανε την νύχτα οι κουκουλοφόροι και κανείς δεν μιλάει¨.Για τις βιτρίνες της παρανομίας και του κέρδους μιλάω με κόστος εκατομμύρια ευρω.Και οι κουκουλοφόροι και γνωστοί ειναι και γραβάτες φοράνε.

Η εμείς λοιπόν θα δώσουμε πολιτική διέξοδο σε αυτο το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας η θα παραδώσουμε το πεδίο στην οργή την τυφλή βία και την αυτοδικία.Αυτο ειναι το μύνημα που μας στελνει η νεολαία και εμεις κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

Να λοιπόν τι γραφει ο Αναγνωστης

http://anagnostispe.blogspot.com/

Όταν πρόκειται για την έκδοση κάποιας άδειας ενός απλού πολίτη, οι πολεοδομίες εξαντλούν και καλά κάνουν κάθε αυστηρότητα των πολεοδομικών κανόνων. Όταν πρόκειται όμως το δημόσιο να ζημιωθεί με την απώλεια οικοπεδικής έκτασης μεγάλης αξίας, όπως είναι στην περιοχή της Ερμιονίδας, τότε ξεχνούν τι προβλέπει η νομοθεσία και εκδίδουν οικοδομικές Άδειες.
Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της εταιρίας «Med Oikopolis Μελετητική Συμβουλευτική Α.Ε», προς το πολεοδομικό γραφείο Κρανιδίου το δημόσιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κρανιδίου θα ζημιώνετο με την απώλεια τουλάχιστον 46 συνολικά στρεμμάτων, που θα προέκυπταν από την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στις περιοχές Κοιλάδας και Αγίου Παντελεήμονα της εταιρίας του Γκολφ στο Δήμο Κρανιδίου.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι αξιοπερίεργο ότι και ο Δήμος Κρανιδίου, αν και γνώριζε πιθανόν για τα σχέδια των επενδυτών, δεν αντελήθφηκε την ζημιά που θα υφίστατο. Σύμφωνα πάντα με την Μελετητική εταιρία στην εξώδικη Δήλωση και πρόσκληση προς την πολεοδομία Κρανιδίου στις 10 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, γίνεται λόγος για ενδεχόμενη διάπραξη ακόμα και του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους της πολεοδομίας. Μεταξύ άλλων η μελετητική εταιρία αναφέρει: «κατά ασφαλείς πληροφορίες μας πάντοτε, η μη εφαρμογή από πλευράς σας των διατάξεων του Π.Δ./20-1-88 (ΦΕΚ-61/Δ/28-1-88), και συγκεκριμένα των άρθρων 7 και 8 του κεφαλαίου Ε’, όπου αναφέρεται ότι για κάθε ξενοδοχείο μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ., ο ιδιοκτήτης οφείλει να παραχωρήσει με συμβολαιογραφική πράξη στον οικείο Δήμο εισφορά σε γη χωρίς αποζημίωση, πριν την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Με αίτηση του προς το Νομάρχη, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της εισφοράς αυτής σε χρήμα, οπότε ο καθορισμός της τιμής μονάδος ακολουθεί τις διατάξεις περί απαλλοτριώσεως. Η μη εφαρμογή των διατάξεων αυτών στερεί τον Δήμο Κρανιδίου εκτάσεων 30 και 16 στρεμμάτων αντίστοιχα, καθιστά βέβαια άκυρες τις οικοδομικές άδειες τις οποίες εκδώσατε και δημιουργεί πλήθος νομικών θεμάτων σχετικών με ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων (παράβαση καθήκοντος, απιστία κ.ά.)».
Στις 23 Οκτωβρίου η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου καλεί την πολεοδομία Κρανιδίου «αφού ελέγξετε τα αναφερόμενα στο πιο πάνω έγγραφο να μας ενημερώσετε άμεσα, διατυπώνοντας τις απόψεις σας επ’ αυτών, ώστε οι τυχόν επικείμενες ενέργειες σας να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας αποκαθιστώντας τη νομιμότητα σύμφωνα με «το πνεύμα και το γράμμα» των ισχυουσών στην περίπτωση αυτή διατάξεων.
Αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές το μέγεθος των υποθέσεων που χειρίζεται ένα πολεοδομικό γραφείο, σε συνδυασμό με την δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία και την ελλιπή στελέχωση των υπηρεσιών, δικαιολογούν παραλείψεις, σας εφιστούμε την προσοχή για τον ενδελεχή έλεγχο της υποθέσεως».
Η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρά την αυστηρή Νότα ,φροντίζει άμεσα να καλύψει την «άγνοια νόμου» της πολεοδομίας Κρανιδίου, της υπενθυμίζει ότι στην καταγγελία της μελετητικής εταιρίας ότι «επισημαίνονται ακροθιγώς θέματα που πλήττουν ευθέως την νομιμότητα των εκδοθεισών Διοικητικών Πράξεων και συνιστούν λόγο ανακλήσεως αυτών».
Εν τω μεταξύ στις 15 Οκτωβρίου η πολεοδομία Κρανιδίου 8! ημέρες πριν της αποσταλεί η εντολή επανελέγχου από την περιφέρεια και δύο ημέρες πριν φτάσει η καταγγελία της μελετητικής εταιρίας στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει από μόνη της προβεί σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών των εν λόγω αδειών, επειδή «κατά τον επανέλεγχο των οικοδομικών αδειών 111/08 και 140/08 που αφορούν Ξενοδοχεία κλασικού τύπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται τα άρθρα 7 και 8 του κεφαλαίου Ε του Π.Δ. / 20-01-88 ( Φ.Ε.Κ 61 Δ’ / 28-01-88 ), διακόπτουμε τις οικοδομικές εργασίες σύμφωνα και με τις προφορικές υποδείξεις του νομοθετικού τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν των ανωτέρω καλείστε σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφο 3 του ΓΟΚ όπως προχωρήσετε σε τακτοποίηση των ανωτέρω αδειών».
Την ορθότητα της απόφασης αυτής αμφισβητεί η Γενική διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας η οποία σύμφωνα με τις απόψεις της, «οι οποίες αντικατοπτρίζονται στις παρεχόμενες οδηγίες μας προς την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, οι επίδικες οικοδομικές άδειες θα έπρεπε να ανακληθούν ενώ αντίθετα προς τις οδηγίες μας η υπηρεσία, επικαλούμενη προφορική άποψη του Νομοθετικού Τμήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη σε διακοπή των εργασιών».
Ο «α» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Κρανιδίου Δ. Σφυρή, ο οποίος απέφυγε να εκφράσει την άποψή του για τα τεκταινόμενα στον Δήμο σχετικά με την εισφορά σε γη και χρήμα των υποκατασκευή Ξενοδοχείων και την πολιτική ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση Αδείας εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, έστω και τώρα, ο Δήμος κινείται προς την επιλογή των χρημάτων αντί της γης και τον καθορισμό του τιμήματος προκειμένου να συνεχιστούν οι οικοδομικές δραστηριότητες.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αν δεν υπήρχε η ρήξη των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται με τη μελέτη και κατασκευή των έργων, ο Δήμος Κρανιδίου θα είχε ζημιωθεί από την απώλεια γης ή χρημάτων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων Ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ευθύνη πλέον για την επίλυση της υπόθεσης βαραίνει την διεύθυνση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Πελοποννήσου την Νομαρχία Αργολίδας και τον Δήμο Κρανιδίου: «Η Δ/νση ΠΕΧΩ Πελοποννήσου στην οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται σύμφωνα με τον Ν. 2503/1997 να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις προς την πολ/κή υπηρεσία εφόσον της ζητηθεί.
Οι πράξεις της πολεοδομίας προσβάλλονται είτε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας κατόπιν προσφυγής, είτε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου με αίτηση ακυρώσεως (Ν. 2839/2000, όπως ισχύει).
Την ενδιαφερόμενη εταιρία δε πληροφορούμε ότι κατόπιν της ισχύος του Ν. 2218/1994 και επόμενους που αφορούν την ίδρυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λ’ και Β’ βαθμού, τα αιτήματα πολεοδομικού περιεχομένου αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες οι οποίες είναι και αρμόδιες για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν. 1577/1985, όπως ισχύει). Σε συνδυασμό με τους ισχύοντες όρους και κανονισμούς δομήσεως της κάθε περιοχής καθώς και με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.
Η Δ/νση O.K.K δεν έχει αρμοδιότητα εφαρμογής των πολεοδομικών διατάξεων, ούτε διενέργειας ελέγχου συγκεκριμένων διοικητικών πράξεων (π.χ έκδοση οικοδομικής αδείας – διακοπή οικοδομικών εργασιών, ανάκληση οικοδομικής αδείας, έκθεση αυτοψίας για αυθαίρετες κατασκευές)».

Και πάλι σήμερα πήγαμε στον Δήμο Κρανιδίου και μιλήσαμε με τον νομικό συμβουλο για πολύ ωρα καθως και με τον αντιδήμαρχο κ Πιτσά σχετικά με τις καταπατησεις του ξενοδοχείου Γαλαξίας.

ΖΗΤΑΜΕ

απο το δημοτικό συμβούλιο να διαβάσει το υπόμνημα που υποβάλλαμε και να μας απαντήσει.

1.Οτι οσα γραφουμε εκφράζουν την δημοτική αρχή και συμφωνεί μαζί μας

2.Πώς το νομικό τμήμα θα  αναλάβει να διερευνησει τον σωστότερο τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα.Να αποδοθεί δηλαδή ο παραλιακός δρόμος και η εξοδος προς την παραλία στην κοινή χρήση οπως ηταν πάντα.

Το ιδιο εγινε και στον Αγ Αιμιλιανό οπου το ξενοδοχείο αφησε τον  δρόμο μέσα στη ιδιοκτησία του για να μπορούμε να φτάσουμε στην ακτή και το εκκλησάκι.Η ακόμα στη Βροχίτσα

Για εμας δηλαδή διαχωρίζεται το νομικό μέρος που μπορεί να πάρει καιρό (αφήνωντας περιθωρια για τετελεσμένα ) απο την πολιτικη βούληση του Δήμου που πρέπει να ειναι αμεση και ξεκαθαρη.

Η πόρτα πρέπει να πέσει-ο παραλιακός δρόμος να στρωθεί

Μας υποσχέθηκαν συντομη απαντηση τις επομενες μέρες.

Επιμένω να υπερασπιστούμε την κοινοτικη περιουσία χωρίς βία και αυθαιρεσία  σαν αυτη που εφαρμόζει το ξενοδοχείο.Ο δήμος μας εμεις ολοι ηρεμα και ειρηνικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αυθαιρεσία.

Οχι σε τετελεσμένα τύπου Κυριακού στον Αγ Αιμιλιανό.

Περνώντας αργότερα μπροστα απο το ξενοδοχείο ειδα πώς τα συρματοπλέγματα που ειχε βάλει το ξενοδοχείο το 92 στην εξοδο Ζ εκείνη με την αποφαση της πολεοδομίας ειναι ξηλωμένα. Ο δρόμος στην εξοδο Ζ ειναι ελευθερος ξανά.Ειναι μια εξέλιξη που ευχομαι να την εκανε η διευθυνση του ξενοδοχείου για να εκτονώσει την κατασταση.

Μακάρι.

cebeceb7cebbcf89cebcceadcebdceb1-cf83cf85cf81cebcceb1cf84ceb1

18/12/2008

Απο τους γειτονες και φίλους στο διαδικτυο της περιοχής μας  μονο εναν ξερω που να δουλευει στον τουρισμό.Ελπιζω να τον ενδιαφερουν οσα θα γραψω και να ξεκινησουμε ενα διαλογο που θα γεννησει ερωτηματα και στους υπολοιπους.

Επιμενω εδω και ενα χρόνο 5/2/,-28/8/9/10/27/1011/11 και -18/12 της περασμενης χρονιάς και 11/03/της φετινης  να βαζω με εφτα διαφορετικα ποστ το ερωτημα ποια αναπτυξη  γυρω απο τον τουρισμο σηκώνει ο τοπος σαν φυσικο περιβαλλον αλλα και σαν ανθρωπινη κοινωνία.Το κανω σαν εργαζομενος στον τουρισμο-επισιτισμο  απο το 1980 και νομιζω πως το σωματειο στην Ερμιονιδα πρεπει μεσα απο το ιστολογιο του αλλα και μια ημεριδα με ολους εργαζομενους και επαγγελματίες να αναζητησει πιθανες μελλοντικες κατευθύνσεις.

Γιατι ο σχεδιασμος αυτης της αναπτυξης εχει σχεση με τα περιβαλλοντικα προβλήματα (σκουπιδια ,νερό ,ενεργεια, ελευθερες και καθαρες παραλίες,αποχετευση ,)αλλα και τα κοινωνικά (ανεργεια,εγκληματικοτητα πολιτισμος,τοξικες ουσίες, αισθητικη του δομημενου περιβάλλοντος , επιθετικοτητα και μοναξιά).

Αμετανοητος αριστερος  βλέπω στις οικονομικες (στις παραγωγικές) σχεσεις μια βασικη παραμετρο της καθημερινοτητας (φυσικα οχι την μονη).

Τι ειδους μεσα παραγωγης, ποιος τα κατεχει, πως τα χρησιμοποιεί (και προς τα που τα κατευθυνει).

Οι δυο παρακατω φωτο ειναι  απο το ιδιο σημειο πρίν την αναπτυξη (το 2007 ) και σημερα μετα την αναπτυξη του απο εταιρεία ενοικιαζομενων σκαφων.

Aναπτυξη 1Αναπτυξη 2

Ξενοδοχεια η ενοικιαζόμενα;

Σε παλαιοτερα ποστ εχω αναφερθει στην αλλαγη του τουριστικου μοντελου τα τελευταια τριαντα χρόνια.Η συγκεντρωση του τουριστικου προιοντος σε λιγες μεγαλες εταιρείες(που ειναι ταυτοχρονα και με παρακλαδια τους ,τραπεζικες, τουριστικά πρακτορεία, ,εκδοσεις περιοδοκών και εφημεριδών αεροπορικες  εταιρείες) που κατευθυνουν την μαζα απο χωρα σε χωρα η και μερος σε μερος με μοναδικο στοχο το ριξιμο του κοστους και την αποκτηση αμεσα του μεγαλυτερου δυνατου κερδους .

Δεν ενδιαφερονται για την καταστροφη του περιβαλλοντος  η της κοινωνίας  οπου επενδυουν ο πλανητης ειναι μεγάλος και προχωρουν στην επομενη χωρα οταν ερθει ο κορεσμος.

Ενω λοιπον το κυριαρχο μοντελο στις δεκαετιες 60 και 70 ηταν το μεγαλο εργοστασιο (ξενοδοχειο) που χτιστηκε με επιδοτησεις του κρατους (εμας των ιδιων δηλαδή που δανειστηκαμε σαν λαος απο τις τραπεζες του εξωτερικου τις ιδιες τις εταιρείεςμεγαλα ποσά) απο τα τελη της δεκαετιας του 80 το μοντελο αλλαζει.

Το κρατος δεν επιδοτει πλεον την ταξη των νεοπλουτων κολητων για να χτισουν μεγαλες μοναδες αλλα τον καθενα απο εμας να χτισει τα ενοικιαζόμενα δωματια η το εστιατοριο του.

Ετσι η εργατικη ταξη με συγκεκριμενες εργασιακες σχεσεις και απαιτησεις σχεδο εξαφανιζεται σε μεγαλο μερος της χωρας  οπως δειχνουν τα κλειστα ξενοδοχεια (Βερβερονταververoda Σαλαντι Γιουλη )και στην θεση της γεννιεται ο καταχρεωμενος μικροιδιοκτητης, ερμαιο των τουριστικών πρακτορων, της εφορίας, και των αφαλιστικων ταμειων, σκληρα εργαζόμενος για να τα καταφερει, εχοντας και καποιους αλλοδαπους  εργατες (νομιμους η παρανομους )που δεν εχουν πολιτικα δικαιωματα και αποτελουν σημερα το 10% του πληθυσμού.

Οι εταιρείες και το κρατος συνεχίζουν να εχουν το πανω χερι στην διαμορφωση των ορων του παιχνιδιου και ταυτοχρονα εχουν απαλλαγει απο καθε υποχρεωση μεσα στα πλαισια της ελευθερης αγορας και οικονομίας.

Οι εργατες χαθηκαν γιναμε ολοι αφεντικά οι ικανοτεροι (με ποια κριτήρια ; ) θα επιβιώσουν. Οσοι χασουν δεν δικαιουνται ουτε επιδομα ανεργειας κι ας δουλευαν δωδεκαωρα (αυτοι και ολο τους το σοι ) ανασφαλιστοι για χρόνια μπας και τα καταφερουν.Οχι μονο αυτο αλλα το κρατος και οι τραπεζες θα τους κυνηγησουν για χρόνια με τοκους και προστιμα που πρεπει να πληρωσουν οντας συνηθως σε μεγαλη ηλικία..

Τα ενοικιαζόμενα δωματια και ολο το κυκλωμα γυρω απο αυτα (ενα μοντελλο που στην επαρχία μας δεν περασε  μιας και ειχαν επιλεγει οι μεγαλες μοναδες και μετα βγηκαμε απο την πιατσα) απαιτουν φθηνο τουρισμο.Τα γεμιζουν οι ιδιες εταιρειες που φερνουν κοσμο και στα ξενοδοχεία αλλα με αλλο στοχευμενο αγοραστικο προιον.Την εργατικη ταξη και τους συνταξιουχους και λιγωτερο της οικογενειες του Ιουλιου- Αυγουστου.Για να ριξουν τις τιμες ζητανε απο εμας (το κρατος δηλαδή ) γειτονικο  περιφερειακο αεροδρόμιο.

Αιγινα, Αγκιστρι,Πορος , Υδρα ,Σπετσες ,Πορτο Χελι,ειναι εκτος μαζικων πρακτορείων.

Για να δουμε τι γινεται στην Λευκαδα που με το αεροδρομιο του Ακτιου εχει σεζόν απο 5 Μαη μεχρι 30 Οκτώμβρη.Ποιο συγκεκριμενα στο κοσμοπολιτικο Νυδρί που δουλευω εγω.

Ενα μικρο ξενοδοχειο 6 δικληνων(12 ατομων ) νοικιαζεται απο τους Ολλανδους 10.000 ευρω την σεζόν,για τις 180 μερες δηλαδή.Θεωρητικα  οι 2160 διανυκτερευσεις κοστιζουν στην εταιρία  4,6 ευρω/διανυκτερευση.

Θεωρητικα γιατι δεν γεμιζει το ξενοδοχειο 2160 διανυκτερευσεις Και παλι ομως τα περιθωρια κερδους ειναι τεραστια.Ποτε θα αποσβεσουν αυτοι οι ανθρωποι τα δανεια τους;

Ποτέ. Αν μεινει καμμια δεκαρα θα κανουν μια επεκταση (συνηθως αυθαιρετη ) του κτιρίου  μπας και βγαλουν κατι παραπανω.

Ετσι πολλοι ιδιοκτητες φυγανε απο τις εταιρείες και πανε να βγαλουν τα ιδια λεφτα απο τους Ελληνες στις σαραντα μερες  10 Ιουλίου με τελος Αυγουστου.

Τοτε το δικληνο παει απο 60 ευρω και πανω οποτε το ιδιο ξενοδοχειο θα βγαλει 14.400 ευρω μεσα σε λιγες μερες αντι για τις 10.000 του εξαμηνου.Και τα δωματια γινονται αναρπαστα μεχρι σημερα. Μεγαλο μερος του επιδοματος αδειας των Ελληνων παει στο δωματειο.

Για να δουμε την εστιαση ομως.

Γυρω στα 100 καταστηματα εστιασης συνωστιζονται σε μια μικρη αγορα…Πρεπει να μοιραστουν  2-3  χιλιαδες παραθεριστες συν τους περαστικους εκδρομεις με τα λεωφορεία.Για να παει λεωφορειο σε μαγαζί (συνηθως σχολικη εκδρομη ,εργαζομενοι,η ΚΑΠΗ )πρεπει να φαει και να πληρωθει ο οδηγος η ο πρακτορας η και οι δυο.Η ταριφα ειναι απι 1,5 το κεφαλι μεχρι ΄3,5 ευρω. Η τιμη του πιατου γυρω στα 5 ευρω.Το μαγαζί γεμιζει με πενηντα απαιτητικους Ελληνες  (χρειαζεται προσωπικο για τους εξυπηρετησει) που θελουν να φανε γρηγορα φθηνα και καλά.

Και στο τελος πληρωνεις το χαρατσι.

Οι ξενες εταιρείες για να σου στειλουν κοσμο πρεπει να τους προσφερεις .

Πρωτα απο ολα να τρωει τζαμπα το προσωπικο τους αλλα και να κανουν στο μαγαζί τα welcome ενημερωτικα τους οπου οι κακοπληρωμενοι πρακτορες (συνηθως αλλοδαποι των 400 ευρω τον μηνα ) πουλανε εκδρομες για να συμπληρωσουν τον μισθο τους.

Και στα ενημερωτικά τους αυτα το μαγαζί κερναει πορτοκαλλάδες καφεδες και κανενα ουζάκι μπας και του κατσει καμμια παρεα για το βραδυ.Και αντε να πλυνεις και να καθαρισεις μετα…

Μηπως οι μαρινες και τα ιστιοπλοικα ειναι μια λυση;

nidri harbour1

Ειναι και τα ιστιοπλοικα σκαφη οι εταιρείες που τα νοικιαζουν μικρες και μεγαλες και παρακαμπτουν το κυκλωμα διανυκτερευση (ξενοδοχειακη η δωματίων) περιορίζοντας το κοστος και μειωνοντας την επενδυση στην χωρα μας.Ολο το κυκλωμα που δουλευει γυρω απο τον τουρισμό εργολαβοι οικοδομοι καθαριστριες σερβιτοροι τεχνικοι μαγειρες κλπ χανονται σε μια νυχτα.

Ασε που η “επενδυση”  ειναι στο ποδι (στο κυμα ) και μπορει να μεταφερθει μεσα σε μια νύχτα σε γειτονικη χωρα.Εμας θα μας μεινουν οι ταβερνες ,οι μαρίνες (που θα φτιαξει το Ελληνικο κρατος οπως και τα αεροδρόμια) και τα ονειρα.

Αλλο παραμυθι κι αυτο που μας πουλάνε.Να φτιαξουμε (εμεις οι Ελληνες με τους φορους μας )μαρινες ,να ερθουν οι κοτεραδες απο το εξωτερικο που εχουν λεφτα να τρωνε αστακους στις ταβερνες μας.

Μαρίνα στην Ερμιόνη μαρινα και στο Ναυπλιο.

http://anagnostispe.blogspot.com/2009/05/blog-post_8140.html

http://www.primeminister.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=7152

Πρωτα απο ολα γυρω απο τους χωρους που συγκεντρωνονται ιστιοπλοικα (μαρίνες η οχι )μαζευονται ιδιοκτητες σκαφων που ερχονται δυο φορες τον χρόνο στην Ελλάδα για διακοπες.

Αυτοι τρωνε μεσα στο σκαφος η σε φτηνα μαγαζιά δεν εχουν  και πολλα λεφτα ειναι καλοι ανθρωποι ευγενικοί αλλα δεν στηριζουν την Ελληνικη οικονομία.

Ειναι οι μονιμες κοινοτητες ,(Αγγλων συνηθωςκαι Γερμανων) , που ζουνε ολο τον χρόνο μεσα στο σκαφος πολλοι απο αυτους  αλκοολικοι και παμφτωχοι κλεισμενοι στο γκετο της κοινοτητας τους μπορει μετα απο δεκα και εικοσι χρόνια στην Ελλαδα να εχουν μαθει νε λενε μια μπυρα παρακαλω.

Τελος ειναι και οι εταιρείες .Μεγάλες σαν την NEILSΟN (Nautica Bay) και την sunsail η μικρες των δεκα εικοσι σκαφών.Τις δευτερες τις εχουν συνηθως Ευρωπαιοι Γερμανοι Αυστριακοι και Αγγλοι δεν αφηνουν τιποτα στον τοπο εκτος απο το σουπερ μαρκετ και πιθανα κατι στην εφορία.

Σε μια εταιρεια για παραδειγμα απεναντι στο μαγαζί που δουλευω (Αυστριακου )εργαζεται ο ιδιος και δυο ζευγαρια συμπατριωτων του συνταξιουχων που συνηθως τρωνε στο σουβλατζιδικο της γειτονιάς.Μισθο δεν ξερω αν παίρνουν, παντως εχουν τα σκαφη τους στην αυθαιρετα κατασκευασμενη προβλήτα του (το λιμενικο εχει υπαβαλλει μυνηση) και ζουνε εδω ολο το χρόνο.

Οι πελατες του φτανουν, ψωνιζουν στο σουπερ μαρκετ, και φευγουν.

Ειναι ανθρωποι που μετρανε το σεντ στον λογαριασμο του φαγητου,και οσο για τους αστακους ευτυχώς για το ειδος δεν το γνωρίζουν.Καμμια σαρδελλα με 5 ευρώ και χωριατικη που να κανει κατω απο αυτη την τιμη ισως και καμμια μπυρα και χυμα κρασί.Και για να σου ερθουν στο μαγαζί παλι πρεπει να ταιζεις και να ποτιζεις ολο το καλοκαιρι τζαμπα τον ιδιοκτητη και του ανθρωπους του ετσι που να σε συστησουν.

Παμε στις μεγαλες εταιρείες  τωρα.

Η Neilsοn πληρωνει 500 ευρω τον μηνα στους νεαρους Αγγλους που δουλευουν χωρις ΙΚΑ.

Διαβαστε τους ορους εργασιας οπως καταγραφωνται διπλωματικα στην σχετικη ιστοσελίδα της ετασιρείας. Επιθεωρηση εργασίας και ΙΚΑ πανε ποτε για ελεγχο; Και γιατι να παει αφου η εταιρεία προσφερει ιδιωτικη ιατρικη ασφαλιση με ιδιωτη γιατρο στο χωριό ετσι που ατυχήματα να μην καταγραφωνται στο δημοσιο νοσοκομείο.

http://www.neilson.co.uk/What-are-we-after-Overseas.aspx

Συμπληρωνουν τον μισθο τους τρωγοντας τζαμπα στα εστιατορια αυτοι και οι διευθυντες μπας και πανε καμμια  φλοτίλα για γευμα.

Που σημαινει για παραδειγμα 12 ατομα πελατες και τρεις προσωπικο τζαμπα.

Σε λογαριασμο εννεα ατομων 110 ευρω (δεν ηρθαν ολοι οι πελατες αλλα ηρθαν και οι τρεις του προσωπικου) το κερασμα του προσωπικου  ηταν 28 ευρω.Αυτοι ειναι οι αστακοι των κοτεραδων.

Και η nielsen μαζευτηκε  φετος στην Ελλάδα και ανοιξε καινουργιο ποστο στην Χαλκιδικη γιατι η Κροατια τους εδιωξε.Γιατι η Κροατια απαιτησε το προσωπικο να ειναι ντοπιοι να πληρωνονται με μισθους και ασφαλιση της χωρας και οχι με συμβασεις Αγγλίας.

Ερχονται λοιπον αυτα τα παιδιά της μεσαιας ταξης αποφοιτοι κολλεγίων να κανουν “διακοπες στην Ελλάδα και ελευθερη ιστιοπλοϊα  και στερουν θεσεις εργασιας απο Ελληνες εργαζόμενους. Επαναλαμβανω απο τις εταιρειες αυτες μεροκαματο βγαζουν μονο τα σουπερ μαρκετ .

Ξενοδοχειο δεν πανε ,το φαγητο με διαφορους τροπους (δωρεαν γευματων) δεν αφηνει κερδος στην χωρα , μεροκαματα δεν δίνουν στην Ελλάδα.

Ολο το προσωπικο ειναι αλλοδαποι κακοπληρωμενοι και σκληρα εργαζόμενοι.

Η αναπτυξη ειναι μια κατηφορα υποβαθμισης και συσωρευσης δραστηριοτητων χωρίς σχεδιασμο μεχρι ολα να καταρευσουν.Το μονο πραγμα που την τροφοδοτει ειναι η αναρχη διψα για κερδος των ιδιωτων μεγαλων και μικρών καθως και τα δημοσια εργα που δινουν την ευκαιρεια σε πολιτκους και κρατικους υπαλληλους να διαπλακουν με κατασκευαστες σε ενα αλισβερίση ψηφοθηρίας και οικονομικων εξυπηρετησεων.Το τελευταιο που μετρα ειναι η περιβαλλοντικη καταστροφη και η κοινωνικη διαλυση.

Θα συνεχισω ομως.

21/05/2009

 

  Γράφω ξανά και ξανά για ενα αλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της επαρχίας μας με πολλούς πυλώνες και οχι την μονοδιάστατη ανάπτυξη του μαζικού υψηλού η αλλου τουρισμού-οικοδομής κατοικιών. Και μη μου πειτε οτι η λαδια στη ξερική γη μας ειναι θέμα βροχής και τυχης γιατί και ο τουρισμός το ιδιο ειναι. Υπάρχει μια κυκλικότητα τουριστικών κρίσεων που μοιάζει με τις καλλές και τις κακές χρονιές στο λάδι. Ομως ακόμα και σε μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υπάρχουν ορθολογικές και μη ορθολογικές εφαρμογές. Παραγουμε λάδι με αεροψεκασμούς ,με Κρητική  (ποτιστική )ποικιλία ελαιόδεντρων ,με θερμική κατεργασία στην παραγωγή, με λιπάσματα που καταστρέφουν τους υδροφορείς και κατασπατάληση του νερού , αποθήκευση του σε ακαταλληλες δεξαμενές και νόθευση του με λάδι περασμένης χρονιάς η  Παραγουμε λάδι με δολωματικη καταπολέμιση του δάκου με την ξερική τοπικη ποικιλία Μανάκι , ψυχρή παραγωγή ελαιολάδου στα λιοτρίβια , βιολογικά λιπάσματα και ποτισμα με σταγόνα (οπου χρειάζεται ) συντήρηση του σε καταλληλες δεξαμενές με ξεκάθαρο διαχωρισμό του φετινού απ το περσυνό. Πάμε να πιάσουμε χαμηλή ανταγωνιστική τιμή με τους Ιταλούς και Ισπανούς ρίχνοντας το κόστος και την ποιότητα η ξαναβάζουμε το λάδι μας στο βάθρο που του πρέπει με την αντίστοιχη φυσικά τιμή πώλησης. Σε κάποιο επόμενο post θα σηκώσω το ιστορικό του αγώνα ΚΑΙ στην επαρχία μας ενάντια στους αεροψεκασμούς για την καταπολέμιση του Δάκου. Μη νομίζεται πώς το απλό και λογικό ηταν ευκολα. Μας θεωρούσαν περίπου σαν τρελλούς τρομοκράτες που θέλουμε να καταστρέψουμε τους παραγωγούς. Και μας  ψέκαζαν με καρκινογόνα δηλητήρια συνεχεια και απροειδοποιητα. Τι γίνεται με τη μούργα; Την κατεργαζόμαστε με ευθύνη στις επόμενες γενιές και μετα την αξιοποιούμε , η βρωμίζουμε τον τόπο με την τοξικότητα της. Τι ειναι αυτό το λάδι αυτο το πράσινο χρυσάφι , που στην γεμάτη χολιστερίνη απ τα βούτυρα Ευρώπη, προωθείται σαν φάρμακο σε μπουκαλάκια; Φάε λάδι κι ελα βράδυ. Μιά φέτα φρέσκο ψωμί βουτυγμένο στο φρέσκο, ζεστο ,ακόμα λάδι στο λιοτρίβι .Οποιος το δοκίμασε δεν το ξεχνά ποτέ. Ανεβάζω παρακάτω απο το εξαιρετικό νέο βιβλίο του Βασίλη Λαδά Το Κρανίδι και οι αλήθειες του δύο σελίδες με τις απόψεις του απόψεις με ιδιαίτερη βαρύτητα οχι μόνο γιατι ειναι παραγωγός μια ζωή αλλα και γιατί ηταν μέλος του ΔΣ του Αγροτικού συνεταιρισμού Κρανιδίου . Δεν ειναι μόνο αυτες οι δυο σελίδες. Και οι υπόλοιπες με αναφορες στην παραγωγή ελαιολάδου απο την 78 εως την84 ειναι σημαντικές (οπως εξ αλλου και ολο το βιβλίο )             Η παρακάτω ειναι μια εργασία για την σχολή μαγείρων που γράφτηκε πρίν απο κάποια χρόνια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: BAΣH ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ Τι ειναι  αυτό το μαγικό υγρό με τις θαυματουργές και λίγο ακαταλαβίστικες ιδιότητες; Εχει ομορφη γευση, χρώμα, πλούσια γηινα αρώματα. Ειναι δεμενο στο μυαλό μας με την Θεά Αθηνά που φύτεψε την πρώτη ρίζα στον βράχο της Ακρόπολης, σηματοδοτώντας τον πολιτισμό των ανθρώπων που δαμάζουν την φύση και παιρνουν τους χυμούς της. Τον πολιτισμό της ειρήνης, απέναντι στα πολεμικά δωρα του Ποσειδώνα. Την ελια του Πλάτωνα στην Ιερα οδό. Τον κλάδο ελαίας στους νικητες των Ολυμπιακών αγώνων, το υγρο χρυσάφι του Ομήρου. Το λάδι βαφτισης των Χριστιανών. Ειναι δεμένο και με το λαδάκι που εβαζε η μανα μας στο αυτί οταν πονούσαμε,τις πλούσιες μυρωδιές απ τον Οκτώβρη ως τον Δεκέμβρη στα χωριά της Κρήτης, της Αργολίδας, της Μεσσηνίας, της Λεσβου, ολης της Ελλάδας. Ειμαστε η τριτη σε παραγωγή χωρα της Ευρώπης με 330,000 τονους Ελαιολάδου μετα την Ισπανία και την Ιταλία. Οι Ελληνες ελαιοκαλλιεργητές φτανουν τις 651,000 και γύρω απ αυτούς ζει κυριολεκτικά ολη η επαρχία.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

 

 

 


Actions

Information

Leave a comment